X

Respirar l’aire de Sóller durant un any equival a fumar vuit paquets de tabac

La Plataforma Sóller per l'Aire ha mesurat els nivells de contaminació de la vall

08/02/2022

Respirar l’aire de Sóller durant un any equival a fumar vuit paquets de tabac

Barry Byrne és el fundador de la Plataforma Sóller per l’Aire i un dels impulsors de l’estudi que durant un any ha avaluat els nivells de contaminació de la vall. Els sensors que han distribuït pel municipi han permès constatar el que sospitaven: que a l’hivern l’aire de la vall no és saludable. Byrne explica que alguns mesos, com el desembre, els nivells de contaminació per concentració de partícules fines arriben a quintuplicar les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.

La plataforma creu que les causes principals d’aquesta situació són la crema de rostolls i les estufes de llenya. La inversió tèrmica de la vall fa que durant la nit i els matins el fum hi quedi estancat. Així, calculen que respirar durant un any amb aquests nivells de contaminació equival a fumar vuit paquets de tabac.

Amb l’objectiu de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica, l’Ajuntament de Sóller ha anunciat que prepara una ordenança nova que regularà els horaris en què es poden fer cremes agrícoles. L’objectiu és evitar que se’n facin durant els matins dels mesos d’hivern. Una altra alternativa que s’ha proposat és l’ús d’una trituradora per fer compostatge i reduir, així, les cremes de poda.

08/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris