X

Restauren el betlem de l’església de la Santa Creu de Palma

Enguany es compleixen 800 anys del primer naixement de la història, i la parròquia ha aprofitat per fer tasques de conservació al conjunt betlemístic

15/11/2023

Margalida Riera

Les 11 figures de la Santa Creu són un conjunt heterogeni, majoritàriament del segle XIX, d’artesans locals com el taller del Mestre de Verges Rosses, alguns elaborats amb fusta i terra de Manacor.
El projecte arrancà fa una any. La intervenció a les figures dels reis, patges i el Misteri començà amb un estudi tècnic de recollida de mostres de materials i pigments i de radiografies per conèixer com estan fetes i si han estat arreglades en algun moment.

La roba és un element complex i s’ha hagut de començar als especialistes de restauració tèxtil del CYRTA de Sevilla. Alfredo Claret, del taller Xicaranda, que ha fet el gruix de la restauració, conta que “varen venir de Sevilla per endur-se’n la roba. És mala de treure perquè està cosida a les figures”. Ara, aquesta roba està a punt de tornar, i a final de mes s’instal·larà en l’església el betlem perquè es pugui visitar.

Responsables de Patrimoni de la Santa Creu aclareixen que la restauració del naixement és de màxim nivell, com el d’una peça artística i la feina, exemplar, s’ha plasmat en un documental. De la Santa Creu han fet coincidir la restauració amb els 800 anys del primer betlem de la història. Per celebrar-ho, a l’església han programat, a més, concerts i conferències fins al 6 de gener.

15/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris