X

Restriccions al tot inclòs: Alcohol només a les menjades i sempre servit per un cambrer

Es vol evitar la imatge de les barres lliures a les piscines fora dels horaris de les menjades

09/09/2018

Restriccions al tot inclòs: Alcohol només a les menjades i sempre servit per un cambrer

20

La nova reforma de la Llei turística sortirà, previsiblement, a exposició pública aquest mes de setembre. Entre les novetats mes polèmiques: la regulació del tot inclòs. Els hotelers ja han anunciat que hi presentaran al·legacions, perquè asseguren que farà perdre competitivitat als seus negocis.

En aquests moments, dels 1.133 establiments hotelers que hi ha a Mallorca, 266 estan inscrits com a pensió completa integral. És a dir, gairebé una quarta part del total de la planta hotelera a Mallorca, segons dades de la Conselleria, ofereix la modalitat del tot inclòs. Eivissa té una trentena d’hotels amb aquest tipus d’oferta i a Menorca són el 21% dels hotels.

Val a dir que el tot inclòs exclusiu s’ofereix en el 2’8% d’aquests més de 260 hotels a Mallorca. La resta, poc més de 230 establiments, fan altres modalitats d’allotjament, és a dir, ofereixen diferents règims de pensions, a banda del tot inclòs.

A Eivissa, la regulació ha obert divergències dins el pacte al Consell, els socialistes demanen que es faci una excepció amb l’illa. A Mallorca hi ha quatre municipis que concentren aquest tipus d’oferta: Calvià, Sant Llorenç, Palma i Alcúdia. Calvià és el municipi amb major nombre d’hotels amb tot inclòs, amb 54 establiments.

En una aposta per la qualitat dels serveis que s’hi ofereixen, la regulació del tot inclòs exigirà -als hotels de menys de cinc estrelles- que el 70% dels seus clients puguin dinar o sopar al mateix temps al menjador. Fins ara, la capacitat que s’exigia era del 50%. La capacitat en els menjadors dels hotels és un dels punts clau de la regulació del tot inclòs, però n’hi ha d’altres.

 

Només podran servir alcohol els cambrers

Per exemple, que tota beguda alcohòlica l’haurà de servir un cambrer i, exclusivament, durant les menjades principals: dinars i sopars. S’haurà acabat amb la imatge de les barres lliures a les piscines, fora dels horaris de les menjades.

Antoni Sansó, director general de Turisme, assegura que es pretén potenciar la contractació en aquests hotels del tot inclòs per oferir més qualitat al client i, alhora, per qestions de salut pública, regular el consum d’alcohol fora de les menjades. Això vol dir que no hi haurà assortidors d’alcohol en aquests allotjaments i que, fora de l’horari establert, s’haurà de pagar.

Els establiments que no compleixin la norma s’enfrontaran a sancions que oscil·laran entre els 6.000 euros, les més lleus, i 600.000 les més greus. Amb la nova regulació, s’exigiran també vaixelles i coberts de material reutilitzable. A més, el Govern pretén que el registre dels hotels que ofereixen tot inclòs sigui més estricta.

 

Descens del tot inclòs

En tot cas, l’opció d’allotjament del tot inclòs ha perdut quota de mercat els darrers anys. A la zona turística d’Alcúdia, per exemple, està per sota del 18%, quan fa 10 anys suposava més del 25% del total.

Amb tot, són molts els hotels que encara l’ofereixen, i la seva principal preocupació és conèixer com afectaran aquestes restriccions al servei. Volen evitar que suposi un greuge comparatiu amb altres destinacions competidores que sí que mantenen el tot inclòs sense límit d’hores ni consumicions i que les Balears perdin clients.

Els contractes amb els operadors turístics per a la pròxima temporada 2019 ja estan tancats, i un canvi de normativa pot suposar que l’hotel l’incompleixi per no oferir al client el que està pactat.

I a Calvià, el municipi de Mallorca amb més percentatge d’hotels del tot inclòs, reclamen la seva regulació cap a estàndards de qualitat. El batle, Alfonso Rodríguez, en reclama una regulació integral, una acció conjunta dels diferents sectors que comercialitzen amb l’alcohol, per evitar la barra lliure i el consum desmesurat. Confia que la regulació del tot inclòs servirà per reduir el consum excessiu d’alcohol.

I des de l’oferta complementària, la patronal CAEB restauració reclama que als hotels del tot inclòs d’entre dues i tres estrelles els prohibeixin oferir aquesta modalitat d’allotjament.

09/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT