societat

Retallades de personal als geriàtrics després de la baixada dels casos de Covid-19

El sindicat UGT denuncia la situació a IB3 Ràdio i l'IMAS reconeix que les empreses privades incompleixen la ràtio

Imatge d'arxiu. /EFE


UGT denuncia retallades de personal a les residències de gent gran gestionades per empreses privades. El sindicat assegura que una vegada acabat el procés de vacunació i la sortida de la situació de risc a causa de la pandèmia, ja hi ha hagut acomidaments o no s’han renovat contractes. Les retallades de personal afecten sobretot els torns de nit, on alguns centres només tenen dues cuidadores per cada 100 usuaris. L’Institut Mallorquí de Serveis Socials (IMAS) ha confirmat a IB3 Notícies que, efectivament, hi ha empreses que no compleixen amb les ràtios que marca la llei.

La responsable de Dependència del sindicat UGT a les Illes, Marta Balcells, denuncia, una vegada més, que “les empreses privades incompleixen el decret de ràtios que estableix que els geriàtrics han de tenir 33 treballadores per cada 100 residents”. “Esteim trobant que en alguns torns de nit hi ha dues gerocultores per 100 residents o més. Esteim tornant a la situció d’abans de la pandèmia i el sector de la dependència necessita una revisió en profunditat”, assegura Balcells que considera insuficient l’actual ràtio.

Estrès i angoixa 

Balcells ha detectat que “en alguns casos no es renova el contracte a les treballadores i en d’altres se les acomiada. A més, que hi ha casos on no se substitueixen les baixes ni les vacances”. Segons Balcells, això suposa una sobrecàrrega per a les treballadores. “Les treballadores estan angoixades per la sobrecàrrega de feina que tenen. A més, el fet d’haver de canviar molts de bolquers al dia, donar de menjar a molts residents, allitar-los i aixecar-los de llit els suposa angoixa i ansietat”, assenyala Marta Balcells.

La UGT fa una crida a l’administració perquè faci complir a les empreses privades amb les ràtios que marca la llei. Una vegada s’ha detectat una irregularitat, l’IMAS obre un expedient i dona tres mesos al geriàtric per esmenar la deficiència. Si no en fa cas, després l’IMAS elabora una proposta de sanció.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Detingudes 60 persones a Mallorca per blanqueig de capitals procedent del narcotràfic

Per a dur a terme la il·lícita activitat el líder de l'organització utilitzava la identitat de persones d'avançada edat per...

El Suprem es pronunciarà aquesta setmana sobre els tancaments perimetrals

Serà la primera restricció en la que s'haurà d'unificar un criteri general per a la resta de Comunitat Autònomes

Un mort a Eivissa en precipitar-se des de la muralla del Baluard de Santa Llúcia

Fins al lloc dels fets s'ha traslladat una unitat de suport vital avançat, que no ha pogut fer res per...

Identifiquen dues víctimes més de la repressió franquista enterrades al cementeri de Son Coletes

Són les restes del que va ser batle d'Algaida, Pere Llull i del manacorí Miquel Palmer, dibuixant satíric del setmanari...