X

Reticències del Patronat de Sant Antoni de Manacor a integrar les dones a les festes l’any que ve

L'ajuntament ha demanat al patronat que faci aquesta passa i permeti que les dones puguin ballar

27/10/2022

Reticències del Patronat de Sant Antoni de Manacor a integrar les dones a les festes l’any que ve

Maria Cifre Bennàssar

A Manacor, el Patronat de Sant Antoni es reunirà dimecres que ve per decidir si les dones poden ballar en el pròxim Sant Antoni. Avui, el batle del municipi, Miquel Oliver, ha demanat al Patronat, que és qui ha de prendre la decisió, que les dones -que actualment no en formen part- quedin integrades dins del grup de ball de la festa més popular del poble, sigui com a sant, dimonis petits o, fins i tot, com Dimoni Gros. Una decisió que arriba amb reticències per part del Patronat.

L’ajuntament ha demanat al patronat que faci aquesta passa i permeti que les dones puguin ballar. Tot i això, el baciner, Mateu Juan, assegura que si ha de substituir alguna d’aquestes cinc figures que ho fan bé per una altra persona, siguin homes o dones, ell deixarà el càrrec.

El parer de Juan no és aïllada dins el patronat. El president, Toni Gomila, sempre s’ha mostrat poc partidari que les dones puguin formar part del seu nucli dur. Diu que això arribarà si les dones que estan dins una espècie de borsa de suplents els toca per puntuació. Un fet, diu el baciner, que sembla no agradar al batle.

Mateu Juan assegura que si se’l pressiona per substituir alguna persona que fa anys que representa la figura i ho fa bé, ell dimitirà de baciner. Recordem que el novembre del 2019, la pressió mediàtica i dels diferents col·lectius en lluita per canviar la situació, com l’Assemblea Antipatriarcal i el Col·lectiu Dones de Llevant, va obligar el patronat a reservar places per ensenyar les coreografies i el seu significat a les 17 dones, de les quals vuit van queda de suplents.

Aquestes són algunes de les veus de dones de Manacor que reclamen que elles també puguin representar les figures més representatives, com els tres dimonis, el Dimoni Gros o Sant Antoni, en igualtat de condicions que els homes. Amb aquest mateix objectiu, es va crear el 2016 l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, que exigeix la participació de les dimònies dia 16 de gener.

En cas que s’acceptàs la proposta, Manacor seria el primer municipi de Mallorca a tenir dimònies.

27/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris