societat

Retiren vuit tones de plantes invasores a Formentera

Aquesta campanya de Medi Ambient durarà quatre anys durant els quals es faran revisions per controlar el possible rebrot d'aquestes espècies

Un dels tècnics de Medi Ambient retirant les plantes invasores de la costa de Formentera./ GOIB


La Conselleria de Medi Ambient ha retirat vuit tones de plantes invasores al·lòctones a dos quilòmetres de la costa de Formentera, una primera etapa de control d’una campanya que pretén evitar el rebrot d’aquestes espècies. La planta més present en aquestes actuacions ha estat el Carpobrotus, existent a bona part de la costa.

S’han eliminat nombrosos exemplars d’altres espècies invasores com l’atzavara i l’opuntia, que són una “amenaça” per a la flora autòctona de l’hàbitat i alteren les seves característiques.

La campanya, que té un pressupost de 141.000 euros, durarà quatre anys durant els quals es faran revisions per controlar el possible rebrot d’aquestes espècies. A més, s’inclouen altres accions com una cartografia i campanyes de divulgació entre els residents. Està previst que les actuacions d’eliminació es reprenguin a partir del mes de setembre.

L’anomenada patata frita o bàlsam (Carpobrotus sp.) és originària de Sud-àfrica però, fruit del comerç, arribà a les Illes Balears on, ràpidament, assolí un paper preponderant com a planta ornamental. Aquesta espècie vegetal té una gran capacitat invasora i es troba llistada al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores (RD 630/2013). Per tant, existeix una necessitat legal de control i, si és possible, d’eradicació. Sovint ocupen ecosistemes molt sensibles alhora que importants des del punt de vista econòmic, com és el litoral, tant rocós com arenós. Cobreixen per complet el substrat, ofegant les espècies autòctones de gran importància de conservació creant-se així un ecosistema monoespecífic. L’eradicació no és senzilla, ja que qualsevol bocí que queda al medi ràpidament arrela i constitueix una nova planta.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Armengol anuncia una rebaixa en els preus de la matrícula universitària

La UIB celebra l'acte d'obertura del nou curs acadèmic

Menorca demanarà al Govern 300.000 euros per garantir la gratuïtat del transport públic interurbà als menors de fins a 16 anys

La intenció del Consell és que els joves menorquins puguin beneficiar-se de la mesura a partir del gener de 2023

MÉS per Mallorca demana contundència al Parlament contra l’ampliació de l’aeroport de Palma

La formació demana que el nou DAURA se sotmeti a avaluació ambiental estratègica