societat

Com canvien les prioritats en fer-nos grans? “Mai havia estat tan lliure com ara perquè abans m’hauria de fer càrrec de la casa i els fills”

Aquest divendres se celebra el Dia Internacional de les Persones d'Edat i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears ha realitzat un vídeo per commemorar la jornada i donar veu a les persones d'edat


Com canvien les prioritats en fer-nos grans?  “Tenir bona salut. Tenir excel·lents amics. Tenir llibertat per moure’m per on vulgui, poder caminar, que és una cosa que m’encanta. Ho tenia prohibit perquè havia de treballar, per mantenir ca meva i atendre les necessitats de les meves filles. Per això, ara aquesta llibertat és el que més aprecio”, diu na Rosa Picón, un dels testimonis del vídeo que ha realitzat el Col·legi Oficial d’Infermeria de Balears (COIBA) per commemorar el Dia Internacional de les Persones d’Edat. Hi participen, també, quatre testimonis més- n’Antònia Ramos, n’Ana Flexas, na Joana Orfila i en Miquel Segura-, tots ells majors de 70 anys, que responen a diferents preguntes relacionades amb la vellesa com què valoren més de la seva vida actual, si se senten respectats o valorats per la societat, entre altres.

Amb aquest vídeo, les infermeres que treballen en l’àmbit de l’atenció geriàtrica de Balears han volgut atorgar protagonisme als majors en el seu moment, per a fer-los més visibles i per donar-los veu. La majoria d’ells asseguren que se senten valorats per la societat com a persones d’edat i valoren alhora sentir-se estimats i cuidats pels seus amics i familiars.

També hi ha espai per a les reivindicacions, com la de n’Antònia que explica que viu a una urbanització i que l’autobús que la deixa al centre només passa cada tres o quatre hores, fet que li dificulta molt la mobilitat. Na Rosa, per la seva banda, considera que molts carrers de Palma no estan adaptats per poder-hi transitar tranquil·lament i que moltes voreres no estan condicionades.

Els protagonistes del vídeo també dediquen alguns consells a les generacions futures: “La vida és molt curta i va molt de pressa”, assegura n’Antònia. “Que s’esforcin, que persegueixin els seus somnis”, diu na Joana. També hi ha missatges perquè s’estimin i es cuidin, com el de’n Miquel, que diu “que comencin a cuidar-se des de joves, per després poder estar bé.”

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Menorca, l’illa amb menys restriccions per la Covid

S'eliminen les mascaretes a l'interior dels gimnassos i s'autoritza que els bars instal·lin barres al carrer. A l'oci nocturn, s'eliminen totes les restriccions de cabuda i horaris i l'obligació de...

Salut Pública estudia avui la segona dosi per als vacunats amb Janssen

La segona dosi s'hauria d'administrat amb Pfizer o Moderna

PIMEM Restauració es queixa d’improvisació i critica que el 100% d’aforament arriba sis mesos tard

Bars i restaurants lamenten no haver pogut llegir encara la lletra petita de la nova flexibilització quan falten poques hores...

Els metges demanen la prohibició de fumar de manera definitiva a les terrasses

El consum de tabac a les terrasses dels bars és una de les poques restriccions que es mantenen a Balears