X

Rosselló-Pòrcel passa a ser un dels “Imprescindibles”

L'editorial Barcino en recupera la poesia completa amb pròleg de Pere Antoni Pons

28/06/2022

Rosselló-Pòrcel passa a ser un dels “Imprescindibles”

El poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Mercè Valero

Enguany fa 84 anys de la mort del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Tot i morir molt jove (amb només 24 anys) va deixar una obra considerable i és un dels grans referents de la poesia en català. Ara l’editorial Barcino en recupera la poesia completa.

El director de l’editorial, Oriol Magrinyà, va considerar la importància d’incloure’l a la col·lecció Imprescindibles: “Mereixia una edició com la que hem fet, amb tots els honors, ben editada”. És el tercer títol que publiquen en aquest segell que pretén ser referent de la literatura en català de tots els temps.

El pròleg és de Pere Antoni Pons: “Vaig intentar donar claus de lectura i que ajudàs tant a aquells que ja coneixien en Rosselló com ser absolutament útil a aquells que no en sabien res, amb tot allò essencial per llegir-lo bé”.

L’edició també recupera textos i pròlegs d’edicions anteriors (de Carles Riba, Salvador Espriu, Miquel Sbert i Gabriel Alomar) i hi ha un retrat de l’autor fet per en Ramon Nadal i la reproducció del manuscrit del poema Compliment a Mercedes, cedit per Miquel de Palol.

La poesia de Rosselló “té de tot”, explica Pons: “Té simbolisme, postsimbolisme, avantguardes, neopopularisme, un cert tradicionalisme que ell repasta, és conceptista, juga amb el barroc espanyol castellà… Ell ho és tot, com Picasso o Baudelaire“.

Rosselló va deixar només tres llibres, però, tal com explica Pons, el tercer, “Imitació del foc“, és “una obra mestra fundacional de la poesia catalana moderna. Totes les noves fornades de poetes que han aparegut a Mallorca els darrers 30 o 40 anys l’han tengut en compte. Com pots no tenir en compte un poema com Auca o A Mallorca, durant la guerra civil?”.

La Poesia completa de Rosselló-Pòrcel s’afegeix a una col·lecció que ja té Tirant lo blanc, de Joanot Martorell, i La punyalada, de Marian Vayreda. Tenen una llista d’una cinquantena d’autors que volen anar publicant. Entre ells, el menorquí Joan Ramis, màxim exponent de teatre neoclàssic en llengua catalana. L’any que ve en volen editar el seu teatre complet.

28/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris