X

Ruixats, tempestes i vent per a les pròximes hores

Fins a les 10.30 hores d'avui dilluns ja s'han acumulat entorn de 15 mm a Pollença, 14 a Alcúdia, 6 a Inca i 5 a ses Salines

28/11/2022

Ruixats, tempestes i vent per a les pròximes hores

Fotografia de Carlos Bisbal, aquest dilluns, des del Port de Sóller.

El Temps

Després d’un cap de setmana de sol i niguls prims, la darrera setmana de novembre comença amb inestabilitat atmosfèrica, ruixats, tempestes i vent intens de component nord. Aquest dilluns arriba a les Balears un front fred atlàntic que donarà lloc a un procés de ciclogènesi mediterrània, és a dir, el naixement i formació d’una petita àrea de baixes pressions entorn de l’arxipèlag.

Des de bon matí han començat a arribar i a créixer niguls amenaçadors des del ponent de les Illes. Una situació que ràpidament ha donat pas a ruixats acompanyats de tempesta i, fins i tot, calabruix a Mallorca i al nord d’Eivissa. De fet, fins a les 10.30 h havíem acumulat entorn de 15 mm a Pollença, 14 a Alcúdia, 6 a Inca o 5 a ses Salines.

Amb la presència d’aquesta petita àrea de baixes pressions situada a la vertical de les Balears, desplaçant-se lentament cap al sud-est, esperam que es produeixin ruixats, puntualment intensos, fins a mitjan capvespre, afectant preferentment a la meitat nord de Mallorca, la serra de Tramuntana i a Menorca, tot i que no es descarta a la resta.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat un seguit d’avisos. Així mateix, el vent del nord/nord-oest també pot bufar amb intensitat, deixant una situació marítima alterada, sobretot al nord de les Illes:

– Avís groc per pluges i tempestes al nord i a la Serra de Tramuntana, i a Menorca (20 mm/h)
– Avís groc per cops de vent superiors als 70-80 km/h a les Pitiüses i a Menorca (70-80 km/h)
– Avís taronja per temporal marítim a la vessant nord de Mallorca i Menorca per ones que poden superar els 4-5 m d’altura significativa i els 8 m d’altura màxima. A la resta avís groc (ones 3-4 m).

Al llarg del capvespre, s’aniran obrint clarianes d’oest cap a est, sent a Menorca, la darrera banda on es destaparà el cel.

Dimarts 29

Per aquest dimarts esperam una jornada més tranquil·la, ja que progressivament anirem sortint de l’àrea d’influència de la borrasca mediterrània, tot i que no farà net del tot.

Tendrem intervals de niguls baixos amb alguns ruixats dispersos i ocasionals, preferentment a Menorca i el nord-est de Mallorca. Les temperatures mínimes experimentaran un lleuger descens, mentre que les màximes quedaran al voltant de 14-16ºC.

El vent de component nord encara bufarà amb cops moderats-forts a Menorca i el nord de Mallorca, amb ratxes de 70-80 km/h, sobretot durant la primera meitat del dia i la nit de dimarts a dimecres. L’AEMET també mantendrà avisos actius fins a mitjana capvespre per mala mar a la costa nord (ones de 3-4 m d’altura significativa).

28/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris