Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

S'acosta la tardor, moment de començar a mirar cap al cel

El nostre clima és un dels més apassionants del món per la quantitat de fenòmens que són possibles durant l’any, i tot i no ser un dels més plujosos, sí que és un d’aquells on la pluja suposa un repte social i polític més important. La causa ja la sabem, el risc innegable d’inundacions per mor de les intenses plogudes que podem tenir en poca estona.

La probabilitat de viure tempestes fortes comença a pujar cap a finals d’agost i es manté fins a ben entrat el mes de novembre, cada vegada fins més a prop de l’hivern, com a presumible conseqüència del canvi climàtic.

La temperatura de la mar, de cada vegada més alta i amb una termoclina més profunda (més metres d’aigua càlida) resultat d’estius més llargs fan que l’energia disponible al nostre entorn sigui major. Les primeres entrades d’aire fred de la temporada es troben ara millors ingredients per desenvolupar-hi, si tot acompanya, fortes tempestes.

En aquest sentit fa falta molta feina encara per assolir objectius clau, per tal de minimitzar tot el possible l’exposició al risc i les conseqüències que se’n puguin derivar. Alguns d’aquests objectius han de passar per una planificació urbana que respecti totes les zones inundables, una neteja responsable dels torrents, informació i conscienciació: els avisos meteorològics han de ser considerats seriosament o bé la rapidesa d’actuació en cas de plogudes intenses (nowcasting).

Mai es podrà evitar una tempesta severa, ni una crescuda, però només la suma de tot i de tothom pot fer que estem millor preparats per rebre-ho.

Imatge de Toni Beltran

Dani Capó

Comentaris:

(*) Camps obligatoris