X

S’acumulen les ofertes sense candidats en una oficina del SOIB i els constructors demanen un canvi del sistema

Els desocupats no mostren interès, els certificats d'insuficiència augmenten i les empreses han de cercar fora, però "el procés no és àgil", diuen

15/05/2023

S’acumulen les ofertes sense candidats en una oficina del SOIB i els constructors demanen un canvi del sistema

46

El SOIB gestiona el 12% de les ofertes del mercat laboral que hi ha a les Illes Balears. I un dels principals problemes amb què es troba és la falta de demandants d’ocupació que accedeixen en aquestes ofertes de les empreses. És a dir, els candidats no s’hi apunten, tot i no tenir feina o voler-ne una de millor.

I aquest és un dels motius que hagi pujat de manera exponencial el nombre de certificats d’insuficiència, això és, les ofertes que queden desertes. Segons hem pogut saber, en una d’aquestes oficines, els tres primers mesos d’enguany s’havien signat 19 certificats i en el darrer mes i mig aquesta xifra ja ha pujat a 16. Els sectors més afectats, com el de la construcció, comencen a demanar un canvi del sistema, perquè creuen que no funciona tal com està previst ara mateix.

Els constructors diuen que el sistema no funciona

En aquest sentit, la directora general dels constructors de les Balears, Sandra Verger, diu que “en dades del mes d’abril hi ha 5.500 persones inscrites com a demandants, de les quals n’hi ha 3.700 aturades quan les empreses estan desesperades per trobar personal per a fer feina a peu d’obra. Pens que aquí hi deu haver un problema de com està configurat el sistema”.

L’IB3 Notícies ha tengut accés a les dades d’enguany d’una de les oficines de Palma. I aquestes xifres constaten l’augment significatiu d’ofertes que acaben sense candidats apuntats. En el primer trimestre del 2023, és a dir, fins al 31 de març, en aquesta oficina d’ocupació varen gestionar 255 ofertes, 19 de les quals varen ser tancades amb certificats d’insuficiència. I des de l’1 d’abril fins al dia d’avui, és a dir, en només un mes i mig, el nombre d’ofertes gestionades és de 129 i els certificats d’insuficiència tramitats ja pugen a 16.

L’IB3 Notícies ha intentat contactar amb la direcció del SOIB perquè explicàs aquest augment, però ens han remès a les dades mensuals que ofereix l’organisme depenent de la Conselleria de Treball del Govern.

Els oficis, els grans damnificats

Aquesta oficina d’ocupació de Palma s’ha vist obligada a tancar des de l’abril una desena de certificats d’insuficiència a les empreses que han requerit treballadors al servei. Són sobretot oficis. Però no només. Des d’aquesta oficina també ens apunten les dificultats per a trobar personal qualificat en l’àmbit sociosanitari per a residències privades.

Un dels exemples reals que ens expliquen és el d’una empresa que demanava un oficial de primera de col·locadors de prefabricats de guix. Dels 26 inscrits, als quals l’oficina del SOIB havia enviat notificacions, cap d’aquestes persones no s’ha apuntat a l’oferta.

Aquesta dinàmica es repeteix amb les empreses que demanden oficials de primera en electricitat, electromecànica o llanterneria. I s’espera que ara que arriba l’estiu, aquesta problemàtica afecti de manera greu també en la recerca de frigoristes.

Els certificats d’insuficiència i la lentitud de la contractació en origen

La sortida que hi troben les empreses, una vegada que tenen el certificat d’insuficiència del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, és dirigir-se a Estrangeria per cercar fora el que aquí no ofereix el mercat. És a dir, les empreses es veuen obligades a recórrer a la contractació en origen, que no sempre és tan àgil com els agradaria. La directora general de l’Associació de Constructors de les Balears, Sandra Verger, apunta que “aquests tràmits són lents i acostumen a durar mesos i fins i tot anys”.

La no obligatorietat dels cursos per als demandants d’ocupació, tampoc no ajuda

El desinterès per participar en aquests processos de selecció per part d’una part important de les persones desocupades s’estén també als cursos del SOIB per aconseguir certificats de professionalitat. El director del Juníper Serra, que és un dels centres que ofereix aquest tipus de cursos, diu que “ens hem trobat que ara que no és obligatori fer aquests cursos, les dificultats que tenim per completar-los és molt més gran que abans”.

Un altre factor que també atura l’arribada de mà d’obra, aquest ja conegut i referit més concretament als treballadors que habitualment arribaven de la península per a fer la temporada, és l’elevat preu de l’habitatge.

15/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT