Aquest amfibi, que també pot ser controlador de plagues a les finques, ha perdut basses temporals per la manca de pluges
Els calàpets són uns amfibis vulnerables perquè s’han perdut basses temporals per la manca de pluges. És una espècie nativa d’Itàlia, però es va introduir en temps remots a les illes.
Pere Pons, voluntari al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre: “Ara el trobam a Menorca i a Mallorca; a Eivissa està pràcticament desaparegut i a la península Ibèrica no n’hi ha”.
Antigament, es va estendre per Menorca dins abeuradores de bestiar i safareigs agrícoles dels llocs. El Centre de Recuperació de Fauna vol fomentar aquesta dinàmica de nou. Comencen amb finques de Custòdia Agrària. Han adequat, per exemple, un safareig al lloc de Parella Vella de Ciutadella. A més, el calàpet és un controlador de plagues.
Pere Pons explica que “menja moltes espècies d’animalets que poden ser plagues. Hem d’estar gelosos de tenir aquesta espècie aquí i hem d’afavorir que hi pugui continuar criant i vivint. Si tenim unes abeuradores que no empram per res, en comptes de deixar que s’assequin, se’n pot mantenir l’aigua“.
A falta de basses ara també crien a les piscines de particulars i a hotels, però quan es netegen amb el clor, moren. Si es troben cabots o calàpets adults, es pot contactar amb el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre, que els rescataran.
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut