societat

Salut diu que la clau davant una quarta onada és la vacunació i una desescalada lenta

La setmana que ve els majors de 80 anys començaran a rebre l'antídot contra la Covid-19


La davallada dels contagis es tradueix en una davallada de la pressió hospitalària. Aquest dilluns hi ha 153 pacients ingressats a planta i 65 crítics a les UCIS de les Illes a causa de la Covid-19. A l’Hospital Can Misses és on hi ha més pressió, amb 12 malalts a la Unitat de Cures Intensives i 70 a planta. És per això que aquest mes encara continua el reforç de sanitaris d’altres illes a Eivissa. En aquesta tercera onada, a més, 7 pacients de la Pitiüsa del Nord han estat trasllats a Mallorca perquè Can Misses estava saturat.

Amb aquestes xifres a la mà, el subdirector d’Atenció hospitalària de l’IBé Salut, Francesc Albertí, es mostra optimista amb l’evolució de la pandèmia, però demana molta prudència en la desescalada per evitar una quarta onada. En declaracions a IB3 Ràdio, Albertí ha afirmat que si hi arriba una nova onada, “serà més fluixa que la tercera pels efectes de la vacuna” que -diu- “s’han notat de manera espectacular a les residències de gent gran”, on ja hi ha la immunitat de ramat.

D’altra banda, el subdirector d’Atenció Hospitalària explica que el servei de Salut ja atén els malalts que, després de patir la Covid, necessiten rehabilitació. “Feim feina amb dues línies. Hi ha pacients que són atesos pel mateix hospital; d’altres van a hospitals de cures intermitges. A nivell d’ambulatori també són atesos als hospitals d’aguts a través dels metges internistes o neumòlegs”, assenyala Albertí.

Segons Albertí, la vacuna també té efectes positius sobre els sanitaris. A hores d’ara hi ha 55 professionals infectats i 127 en vigilància. Unes xifres llunyanes al mig centenar de sanitaris afectats en altres moments de la tercera onada de la pandèmia.

Vaccinació majors 80 anys, docents i policies

A partir de la setmana que ve, Salut començarà a vacunar les persones majors de 80 anys. Ja hi ha data també per als docents i policies, que rebran la primera dosi d’AstraZeneca a partir del 8 de març. Es farà als grans poliesportius com el de Germans Escales, a Palma.

També en declaracions a IB3 Ràdio, el director general de l’IB-Salut, Juli Fuster, ha explicat “una vegada s’acabi de vaccinar els col·lectius professionals com dentistes o personal de farmàcies, se seguirà amb les franges d’edat”. La previsió és iniciar la campanya entre les persones de més de 80 anys. Tot i això Fuster puntualitza que “si arriba una remesa important de l’antídot d’AstraZeneca, que no es pot aplicar a persones de més de 55 anys, s’avançarà entre les franges d’edat més joves”.

Fuster ha defensat el criteri de vacunació que aplica la conselleria que, a diferència d’algunes comunitats autònomes, encara no ha començat a vacunar mestres o cossos i forces de seguretat. A diferència d’altres comunitats, però ha acabat amb la vaccinació entre els usuaris i treballadors de residències.

Tot i que la campanya de vacunació avança, Juli Fuster demana molta precaució i seguir amb les mesures de seguretat sanitàries ja que les persones immunitzades poden contagiar-se, no patir la malaltia, però sí transmetre-la a altres persones.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |