X

Salut Pública alerta de l’augment de l’hàbit de vapejar entre els menors

Els estudis afirmen que vapejar produeix els mateixos efectes nocius que el tabac

22/03/2023

Salut Pública alerta de l’augment de l’hàbit de vapejar entre els menors

Aina Gutiérrez

Els menors pensen que, si no es pot fumar, sí que es pot vapejar, però la coordinadora del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública, Elena Tejera,  recorda: “La prohibició de fumar engloba tots els dispositius: el tabac, el tabac encalentit, dispositius alliberadors de nicotina. Tots estan prohibits”

Tot i això, les escoles han detectat un augment de l’hàbit de vapejar per la qual cosa, fins i tot, un centre de Palma ha hagut d’enviar una circular a les famílies per recordar la seva prohibició. La Conselleria de Salut reconeix que el vapeig entre els menors és un problema de salut pública ja que, segons diversos estudis mèdics, els vapejadors produeixen ictus, infarts, irriten les vies respiratòries, augmenten els símptomes de l’asma i dificulten la respiració als malalts de MPOC. A més, el màrqueting apunta directament als menors: “No només pel disseny del paquet sinó també pel que tenen dedins. Venen amb sabors, per exemple, de xiclet o de llepolia de nigul que, clarament, van dirigits a nins” apunta Elena Tejera.

Segons el Pla Estratègic de Prevenció de les Addicions de Palma (PEMPA 2022-26), un 5% d’infants de 12 i 13 anys han fumat amb cigarretes electròniques. FAPA alerta que els joves vapejadors poden acabar sent fumadors de tabac o cànnabis. “Hem d’intentar sempre prendre decisions conjuntes amb els amics dels nostres fills perqué sigui una norma comuna. Els al·lots fan els que fan els seus amics. Si els seus amics fumen, ells fumaran. Si la majoria deixa de fumar serà molt més difícil que entrin en aquests tipus de consums” aconsella el director de Fapa-Mallorca, Miquel Àngel Guerrero.

Salut Pública recorda que la venda de vàpers a menors està prohibida.

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris