X

Salut vol prohibir els aliments industrials i els refrescos a les festes en les escoles

La brioixeria envasada, les llepolies o els refrescos no estarien permesos en les festes d'aniversari en les aules

29/11/2018

Salut vol prohibir els aliments industrials i els refrescos a les festes en les escoles

Imatge d'arxiu. /EFE

La Conselleria de Salut té previst prohibir per norma que les famílies puguin dur aliments de fabricació industrial o begudes ensucrades a les festes organitzades als centres educatius no universitaris. La brioixeria envasada, les llepolies o els refrescos amb cafeïna, entre d’altres, no estarien permesos en les celebracions d’aniversari que es fan a les aules o en altres actes promogudes pel mateix centre.

Els centres i els professors serien els responsables d’informar les famílies d’aquesta prohibició i d’impedir l’entrada d’aquest tipus d’aliments a les aules. Una mesura que avui dia algunes escoles ja apliquen per iniciativa pròpia. Per tant, a les celebracions només estarien permesos els dolços elaborats a casa o a un forn, segons ha explicat a IB3Ràdio la directora general de Salut Pública Maria Ramos.

La normativa està en fase d’elaboració i Salut confia que el text estarà en vigor abans que acabi la legislatura. Es tracta d’un decret que pretén fomentar una alimentació saludable i promocionar la dieta mediterrània. Actualment, la taxa d’obesitat entre la població escolar de les Balears és del 10%.

Cantines i centres sanitaris

La guerra declarada a la brioixeria industrial i les begudes ensucrades va més enllà de les festes a les escoles. Com ja va anunciar la conselleria, el decret també prohibirà la venda d’aquests productes en els bars o en les màquines expenedores situades en el recinte dels centres educatius.

Per exemple, no es podrà comercialitzar un producte amb un valor energètic superior a 200 quilocalories per porció envasada. A més, la norma prohibirà la publicitat d’aliments de fabricació industrial i de begudes ensucrades en els centres educatius. El text concedirà tres any a les concessionàries dels bars dels recintes educatius per adaptar-se a la norma.

El decret de Salut també afecta tots els centres sanitaris de les Balears. En aquest cas,  però, se seguirà un model restrictiu. La comercialització d’aquests aliments i begudes sí que estarà permesa, però s’hauran de classificar segons les seves propietats nutricionals. D’aquesta manera, els aliments saludables s’identificaran en color verd; els menys saludables, en groc; i els no saludables, en vermell. Ara, el decret de la conselleria està en fase d’exposició pública i els interessats tenen fins al dia 14 de desembre per presentar-hi al·legacions.

29/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris