Professora destinada a Mallorca: “Mai no hauria pensat que trobar casa aquí seria pitjor que a Formentera”
Davant la desesperació, sospesa la idea de renunciar a la plaça i tornar a ca seva, a Extremadura
Ho ha assegurat a l'Ateneu de Maó, Juan Zamora, capità, advocat i pèrit en els plets que se'n derivaren
Quan es compleixen vint anys de l’enfonsament del Prestige, el capità de la marina mercant, advocat i pèrit en els plets que se’n derivaren, Juan Zamora, ha disseccionat l’accident i la posterior gestió en una conferència celebrada a l’Ateneu de Maó.
Zamora ha deixat clar que el desastre fou conseqüència de la decisió dels responsables polítics d’allunyar el vaixell de la costa. També ha defensat al capità qui -assegura- actuà de forma diligent intentant dur-lo a port.
Pel que fa a les lliçons apreses exposa que, des de llavors, han millorat força la normativa i els mitjans per evitar que els accidents marítims es converteixin en catàstrofes. “Accident sempre n’hi haurà, però són cada cop menys perquè tant la legislació de l’Organització Marítima internacional, com la de la Unió Europea i dels països europeus fa que els vaixells siguin cada cop més segurs”, ha assegurat Zamora. D’altra banda, i “arran, precisament, del Prestige es va fer una important inversió en mitjans i materials que fan que, avui dia, el Salvament Marítim espanyol sigui extraordinàriament potent i ben gestionat”.
De tota manera Zamora considera l’Estat ha de prendre exemple del Regne Unit que, arran d’un altre accident d’un petrolier, nomenà un expert com a únic i màxim responsable per decidir en aquests casos.
Davant la desesperació, sospesa la idea de renunciar a la plaça i tornar a ca seva, a Extremadura
Es tracta de la sisena mort per accident de trànsit a Menorca enguany, el pitjor any de la darrera dècada
Va estar involucrat i va ser el principal sospitós de la desaparició de Toni Llabrés, propietari de la finca assaltada
Una empresa amb capital dels Emirats Àrabs vol invertir 200 milions d'euros per produir energia per exportar