política

Sánchez anuncia a Cala Rajada ajudes urgents pels damnificats per la borrasca Gloria

Capdepera xifra les pèrdues en més de dos milions i mig d'euros, amb importants danys al passeig marítim i el passeig de Cala Gat més info Les primeres imatges aèries de la costa de Mallorca més afectada pel temporal

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat aquest dijous les zones afectades per la borrasca Gloria. Sánchez ha anat primer a Catalunya, a les 10.00 hores, on ha sobrevolat la zona del Maresme i el Delta de l’Ebre; i, posteriorment, s’ha desplaçat a les Illes Balears per sobrevolar i visitar l’entorn de Cala Rajada, a Capdepera, Mallorca. “El Govern central convocarà una reunió urgent, sense esperar el Consell de Ministres, per pal·liar els efectes del temporal”, ha dit als mitjans de comunicació al port de Cala Rajada. “Totes polítiques públiques han d’incloure el canvi climàtic”, ha afegit.

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet un recorregut per les zones afectades pel temporal. Ha pogut comprovar de primera mà les destrossese que ha provocat, sobretot a vorera de mar.

De fet, aquest dijous han reobert la carretera de l’Albufera i continuen les tasques les feines de recerca de les tres persones desaparegudes. Un dels desapareguts és David Cabrera, de 34 anys i campió de Balears d’apnea.

Pèrdues de 2,5 milions

El fet és que cops de vent de fins a 80 quilòmetres per hora i les ones que han arribat als 8 metres han xapat per la meitat el passeig de Cala Gat, a Cala Rajada. La Llevantada també ha afectat el passeig marítim.

Aquest dimecres el batle de Capdepera, Rafel Fernández, els regidors de Seguretat Ciutadana i de Medi Ambient, acompanyants de membres de demarcació de costes han visitat la zona per fer una primera valoració de les destrosses. Calculen que la borrasca ha causat danys que ascendeixen fins als 2,5 milions d’euros.

Des del consistori mostren la seva preocupació per saber quina administració es farà càrrec de les obres i si els passejos estaran enllestits quan comenci la temporada turística.

Camps negats

Tres dies després de les intenses pluges de principis de setmana, molts de sementers del Pla de Mallorca segueixen completament negats, especialment els que estan devora els torrents. Encara és prest per quantificar les pèrdues perquè ara s’ha d’esperar a veure com es drenarà tota aquesta aigua. Però els sembrats on encara no havia germinat la llavor segur que ja s’han perdut.

Les pluges eren necessàries per carregar els aqüífers i també pel camp que ja començava a patir set, però no amb la intensitat en què ho ha fet perquè la terra ha quedat negada. Els sementers on ja havia sortit la planta es podran salvar si l’aigua fa via a drenar i no torna a ploure en els propers dies. Els camps segueixen negats perquè l’aigua no drena com toca degut a què els torrents estan bruts.

També s’han vist perjudicats els pagesos d’hortalissa. La terra està molt amarada i dificulta la collita. De fet dilluns no hi pogueren ni entrar. El problema és que ara hauran d’estar almanco 15 dies a poder sembrar… i els efectes arribaran d’aquí uns tres mesos, que no tendran collita.

Les indemnitzacions

Una vegada localitzats els danys que ha deixat el temporal, els propietaris podran començar a tramitar les indemnitzacions.

El Consorci de Compensació d’Assegurances es farà càrrec dels danys per inundació i la companyia dels danys produïts per la pluja o el vent. En el cas de les embarcacions, que tenen assegurança a tot risc, ho assumirà l’asseguradora. En qualsevol cas, però, cal dirigir-se al mediador. Però, si no tenim cap pòlissa contractada, només hi ha una possibilitat de cobrar indemnització: que l’administració obri una línia d’ajuts.

En alguns casos, tenir una assegurança tampoc garanteix al cent per cent la cobertura dels danys. Els mediadors alerten dels contractes realitzats per Internet.

Els mediadors preveuen que, si les pòlisses són correctes, els clients podrien cobrar les indemnitzacions pels danys en un termini de dos mesos.

Més informació:
 més info El Govern demanarà a l’Executiu central declarar Sant Joan com a zona catastròfica
 més info Sant Lluís demana un estudi tècnic per mitigar els efectes d’un nou temporal a s’Algar
 més info Tres desapareguts a les Illes a causa de la borrasca Gloria: dos a Eivissa i un a Mallorca
 més info Es reprén el trànsit de mercaderies entre les Balears i la península

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Marga Prohens anuncia que ha donat positiu en Covid

En un missatge en el seu compte de Twitter, Prohens ha afirmat que els seus contactes estrets ja estan avisats i que passa la infecció amb símptomes lleus

Catalina Cladera, nova secretària general de la Federació Socialista de Mallorca

En concret, s'han emès un total de 141 vots a la llista que ha encapçalat Catalina Cladera per a liderar...

Catalina Cladera, nova secretària general de la Federació Socialista de Mallorca

Garrido ha destacat que el partit està fort i unit, i ha tret pit amb la gestió de la pandèmia...

El Govern estudia la proposta del Ministeri d’Hisenda de població ajustada

I continua defensant que en el nou sistema de finançament s'ha de tenir en compte la capacitat tributària de cada...