espanya

Sanitat defensa que les mascaretes siguin obligatòries fins a la tardor

L'esborrany del decret estableix l'ús obligatori de mascaretes per als majors de sis anys en espais tancats d'ús públic quan no es pugui garantir el manteniment de la distància de seguretat

EFE/Mariscal


El Govern establirà l’ús obligatori de mascaretes més enllà de la finalització de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, que conclourà el pròxim dia 21 de juny, i possiblement allargar-ho fins a la tardor. Això, segons estableix l’esborrany del decret per a la nova normalitat que l’Executiu de Pedro Sánchez té previst aprovar al Consell de Ministres del pròxim dimarts, dia 9.

El text, que està sent consensuat amb els governs regionals, recull la competència exclusiva de les Comunitats Autònomes per a “l’adopció, supressió, modulació i execució” de mesures corresponents a la fase 3 “excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l’àmbit de la unitat territorial determinada” per a cadascuna d’elles. A més, els governs autonòmics decidiran si es dona per superada aquesta última etapa del pla de transició “conforme a criteris sanitaris i epidemiològics”.

L’esborrany del decret estableix l’ús obligatori de mascaretes per als majors de sis anys en espais tancats d’ús públic quan no es pugui garantir el manteniment de la distància de seguretat, així com en mitjans de transport “aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor”. En el cas de vaixells i embarcacions, aclareix, no serà necessari “quan es trobin dins de la seva cabina”.

Quedaran exemptes “les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per l’ús de la mascaretes o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per a llevar-se la màscara, o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització”, així com en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l’ús de la mascareta resulti incompatible, conforme a les indicacions de les autoritats sanitàries.

En els centres de treball, la direcció de l’empresa haurà d’adoptar mesures de neteja i desinfecció adequades, posar a la disposició dels treballadors aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida, autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat per a la neteja de mans i adaptar l’ordenació dels llocs de treball, l’organització dels torns i les condicions de treball de manera que es garanteixi la distància de seguretat interpersonal mínima d’entre 1,5 i 2 metres. En cas que això no sigui possible, haurà de proporcionar-se als treballadors equips de protecció adequats al nivell de risc.

Igualment, s’establiran mesures per a evitar la coincidència massiva de persones, tant treballadors com clients o usuaris, en els centres de treball durant les franges horàries de previsible major
afluència. En el supòsit de persones que presentin símptomes compatibles amb COVID-19 no hauran d’acudir al centre de treball i contactarà immediatament amb el telèfon habilitat per a això per la comunitat autònoma o centre de salut corresponent, i, en el seu cas, amb els corresponents serveis de prevenció de riscos laborals.

En el cas d’hospitals, s’haurà de garantir la disponibilitat dels materials de protecció necessaris en les ubicacions pertinents, la neteja i desinfecció de les àrees utilitzades i l’eliminació de residus, així com el manteniment adequat dels equips i instal·lacions.

Els centres docents, al seu torn, estaran obligats a garantir “les normes de desinfecció, prevenció i condicionament dels citats centres que aquelles estableixin”. Sense aprofundir més en la matèria, l’esborrany es limita a recollir que, en qualsevol cas, serà obligatori evitar aglomeracions i garantir que es mantingui una distància de seguretat i, quan no sigui possible, establir “les mesures d’higiene adequades per a prevenir els riscos de contagi”.

Les mesures de prevenció i higiene també seran obligatòries en el cas d’habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i de persones majors. En particular, assenyala l’esborrany, es vetllarà “perquè les visites i els passejos es desenvolupin en condicions que permetin en tot moment prevenir els riscos de contagi” i comptar amb plans de contingència davant qualsevol rebrot.

Per als centres comercials, l’esborrany estableix també normes d’aforament i desinfecció, amb especial atenció “a les particularitats dels centres i parcs comercials i dels mercats que desenvolupen la seva activitat a la via pública a l’aire lliure o de venda no sedentària, comunament denominats mercats ambulants”.

En el cas d’hotels i allotjaments turístics, assenyala l’esborrany, a més de les mesures comunes, el text estableix una especial atenció a les zones comunes per a garantir la distància social. Per a equipaments culturals, espectacles públics i altres activitats recreatives, així com les instal·lacions esportives, seran obligatòries les normes generals d’higiene i distància.

Quant al transport públic de viatgers ferroviari i per carretera de servei públic, l’esborrany recull l’obligatorietat dels operadors d’ajustar els nivells d’oferta de places per a evitar aglomeracions i complir amb la distància de seguretat.

“Sense perjudici del que es disposa en l’apartat anterior, el titular de la Direcció General de Transport Terrestre podrà adequar l’oferta de tals serveis per a garantir el seu correcte funcionament, quan existeixin raons d’interès general que així ho aconsellin”, assenyala.

En el cas dels operadors de transport aeri i terrestre interprovincials i en el de transport marítim amb número de seient preassignat, s’haurà de recaptar informació per a contacte de tots els passatgers i conservar els llistats un mínim de quatre setmanes amb posterioritat al viatge, que s’haurà de facilitar a les autoritats si així ho requereixen.

Per al transport marítim, indica a més que el Director General de la Marina Mercant podrà modular els nivells de prestació de serveis i ordenar, a proposta del Ministeri de Sanitat, “l’adopció de les mesures sanitàries que procedeixi per al control dels passatgers dels vaixells de passatge de transbord rodat i vaixells de passatge, inclosos els de tipus creuer, que realitzin viatges internacionals i naveguin per aigües de la mar territorial a fi d’entrar en els ports espanyols oberts a la navegació internacional”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Illes Canàries han tengut el seu vol pilot

L'OMT considera que en pocs mesos l'arxipèlag recuperara la seva activitat normal

Més controls sanitaris als aeroports

Es podrà desallotjar de l'avió un passatger amb possibles simptomes de la Covid-19

Mascareta obligatòria a Ordizia, al País Basc, i a Catalunya

La Generalitat multa amb cent euros qui no dugui mascareta en sortir de ca seva

Ingresen a presó el tres germans detinguts en una operació antijihadista a Badalona

Estan acusats dels delictes de captació i adoctrinament amb finalitats terroristes