X

Sanitat i les comunitats recomanen ara retardar a 5 mesos la tercera dosi als qui s’han contagiat de covid

Els infants de 5 a 11 anys que s'hagin contagiat i encara no s'hagin vacunat es recomana que rebin només una dosi

25/01/2022

Sanitat i les comunitats recomanen ara retardar a 5 mesos la tercera dosi als qui s’han contagiat de covid

La Comissió de Salut Pública ha recomanat aquest dimarts que els adults que s’hagin infectat de coronavirus es posin la tercera dosi als cinc mesos del diagnòstic -encara que puguin fer-ho a partir de la quarta setmana- i que els infants de 5 a 11 anys que s’hagin contagiat i encara no s’hagin vacunat rebin només una dosi. En el cas que els infants s’hagin infectat després de la primera dosi hauran de rebre la segona a les vuit setmanes del diagnòstic, sempre que s’hagin complert les vuit setmanes establertes entre dosis per a ells, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.


El mapa de la covid i de la pressió hospitalaria per comunitats

Així ho han acordat els directors generals del Ministeri de Sanitat i les comunitats en una reunió en la qual han decidit que l’interval entre la infecció i l’administració de la tercera dosi en adults sigui “d’un mínim de quatre setmanes”, si bé “es recomana la seva administració als cinc mesos després del diagnòstic de la infecció”.

Aquesta nova recomanació arriba després que el passat dia 5 la Comissió de Salut Pública fixés en quatre setmanes l’interval entre la segona dosi i la punxada de record, un termini que ha estat àmpliament criticat per experts, especialment immunòlegs, per considerar-ho un “absurd immunològic” després d’un contagi tan recent.

“L’evidència actual mostra que el fet de tenir una infecció per SARS-CoV-2 després de tenir la pauta completa de primovacunació fa que es desenvolupi una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus, en comparació amb la resposta immune observada en persones que només van patir infecció o que només van rebre dues dosis”, explica el Ministeri.

A més, les infeccions per òmicron “augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics” diferents a la proteïna S en comparació amb les infeccions després de la vacunació causades per la variant delta, la qual cosa implica, afegeix, una ampliació de la immunitat.

És per això que la punxada de record dels adults que van rebre la pauta completa i que després passen la infecció simptomàtica o asimptomàtica, l’interval que ha de transcórrer entre la segona i la tercera dosi ha de ser d’un mínim de 4 setmanes, encara que l’aconsellable és que ho facin als cinc mesos.

25/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris