societat

Sanitat prohibeix fumar al carrer i decreta el tancament de discoteques i bars de copes a tota Espanya

Galícia i Canàries han estat les primeres a implantar aquesta mesura a carrers i terrasses


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha proposat a les comunitats autònomes la prohibició de fumar als espais públics si no es pot mantenir la distància a tot l’Estat en una reunió extraordinària del Consell Interterritorial de Salut aquest divendres, on s’han aprovat 11 mesures i 3 recomanacions per unanimitat. Entre elles, el tancament de les discoteques i bars de copes a tot el territori espanyol. Tots els bars tancaran a les 01 hores, i no podran admetre ningú més tard de les 12 hores.

Les tres recomanacions consisteixen a limitar les trobades socials als grups de convivència estable, reunions de màxim 10 persones, proves PCR i cribratge de forma periòdica a les residències.

De fet, la majoria de les comunitats ja estudiaven prohibir fumar a carrers i terrasses si no es compleix la distància física de seguretat, com ahir va fer Galícia i aquest dijous ha decidit Canàries.

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ja es va mostrar ahir partidari que “no fumar a cap lloc, mai”, però ha aclarit que aquesta mesura està relacionada amb l’ús adequat de màscares i la reducció de riscos, ja que “fumar o no fumar no és una pràctica en si de risc”, si bé les persones que ho fan poden tindre patologies respiratòries.

Galícia ha sigut la primera comunitat que, des de la matinada d’aquest dijous, ha vetat el tabac en la via pública i espais a l’aire lliure, incloses les terrasses, si no es compleix amb la distància de dos metres per la concurrència de persones o les dimensions del lloc.

Una decisió que l’han reclamada en els últims mesos les societats mèdiques per al control de la pandèmia, i que ha acordat també l’Executiu de Canàries davant l’increment de casos positius de coronavirus.

Després de la decisió d’aquestes comunitats, la majoria de territoris també sospesa dur-la a terme, com la Comunitat de Madrid que prohibiria fumar a la via pública “sense cap gènere de dubte” si no es pot complir amb la distància de seguretat, que ara és només una recomanació. Ho ha dit el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz-Escudero, que ha afegit que la Comunitat ho faria sempre que pogués adaptar “la possibilitat a nivell legislatiu”, com Galícia.

Per al Govern de Castella-la Manxa és “una mesura positiva a priori”. El vicepresident regional, José Luis Martínez Guijarro, considera que aquesta normativa “hauria de ser d’àmbit nacional”.

Per part seva, fonts de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana han assegurat a Efe que estudia també implantar-la. L’Executiu de Cantàbria també analitza si impulsar alguna acció similar a la de Galícia.

A Aragó, una de les comunitats més afectades per l’augment de casos i brots, la consellera de Sanitat, Sira Repollés, ha reconegut que la decisió de la Xunta “no es descarta” a la regió: “L’estem valorant, com totes les mesures d’altres comunitats autònomes”, ha aclarit.

Per part seva, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya estudia seguir el model de Galícia i prohibir fumar al carrer si no es manté l’adequada distància física de seguretat. El País Basc, que està analitzant la possibilitat de restablir l’estat d’emergència sanitària, ja decretat el passat mes de març, està d’acord amb la prohibició de fumar si no hi ha distància, una mesura que ja la va plantejar com a possibilitat.

La consellera de Salut de les Illes Balears, Patricia Gómez, també és partidària i ha posat la mesura com a exemple de “bones pràctiques” que les comunitats i l’administració central han de compartir per millorar la salut pública.

Astúries la valora “amb prudència” en funció de com evolucioni la pandèmia i des de la perspectiva jurídica per a definir “fins a quin punt” es podria prendre aquesta decisió des de l’àmbit competencial, segons la consellera de Drets Socials i Benestar i portaveu de l’Executiu, Melania Álvarez.

El Govern andalús ho està analitzant, per això ha encarregat un estudi als membres del Pla Andalús Antitabac per a determinar si hi ha evidències científiques que la prohibició de fumar al carrer seria positiva per a evitar la propagació de la COVID-19 i, en funció d’aqueix informe, estudiarà si la implementa o no, tal com ha afirmat el conseller de Salut, Jesús Aguirre.

I el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, ha anunciat que donarà instruccions perquè les forces de seguretat siguin “les més estrictes possible” en el compliment de les normes dictades que afecten les terrasses i que impliquen que si no hi ha distància social, únicament es pot retirar la màscara per a beure o menjar, no per a fumar.

Navarra, en aquests moments, no té previst adoptar-la però, segons han indicat a Efe des del departament Salut, l’estudiarà.

La Conselleria de Salut del Govern de La Rioja ha informat, per part seva, que ha analitzat tots els escenaris possibles i aplicarà les mesures en funció de com evolucionen les dades de contagis.

Extremadura no prohibirà fumar al carrer o llocs públics si pot mantenir-se la distància i sospesarà bé la mesura abans d’arribar a aqueixa situació, encara que si consideren que és positiva per a prevenir contagis no diran que no, segons el conseller de Sanitat, José María Vergeles.

Múrcia tampoc contempla la prohibició, i en el supòsit de posar-la en marxa hauria de consensuar-lo, segons ha afirmat a EFE un portaveu de la Conselleria de Salut.

Ja el Ministeri de Sanitat va advertir el passat 2 de juliol dels nous riscos associats a l’acte de fumar vinculats amb la transmissió de la COVID-19, com l’expulsió de gotetes que poden contindre càrrega viral i ser altament contagioses, la manipulació de la màscara o el contacte dels dits amb la boca després de tocar els cigarrets.

També ho van fer els experts, que aplaudeixen que Galícia i Canàries hagen fet un pas avant “en favor de la Salut Pública”, tal com afirma a Efe el president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), Carlos Jiménez.

Jiménez ha assenyalat que l’actual “és un moment ideal” per a adoptar una decisió d’aquestes característiques “perquè sens dubte ajuda a controlar la pandèmia”.

No obstant això, ha emplaçat al Ministeri a regular en tot el territori el consum de tabac en llocs públics oberts i tancats durant la pandèmia i ha advertit que quan es legisla cal vigilar que la normativa es compleixi.

El sector tabaquer espanyol -agrupat en la Mesa del Tabac- ha manifestat aquest dijous que hui dia “no existeixen estudis científics concloents” que avalen la prohibició de fumar en carrers, bars i terrasses que ha imposat Galícia, com a mesura per a evitar el coronavirus.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Educació ajorna el tràmit d’ajudicació de places de docents interins per problemes tècnics

Segons la Conselleria, ja s'han adjudicat de manera provisional les 827 places de docents que han aprovat les últimes oposicions

La plaça de Quadrado de Palma es convertirà en espai per a vianants a final d’estiu

L'actuació implica l'eliminació de 55 places d'aparcament. L'Ajuntament oferirà als veïnats 60 abonaments al pàrquing de la plaça Major a...

Un arsenal militar d’època romana veu la llum 1.800 anys després de ser enterrat per superstició

Els arqueòlegs de Son Catlar tanquen la sisena campanya d'excavació amb nous descobriments sobre l'assentament de Ciutadella

Segona setmana consecutiva amb rècord de contagis: 1.012 nous casos positius

En aquests moments, la xifra total de casos actius ascendeix a 10.711 malalts, dels quals es troben hospitalitzats 354 pacients....