X

Santa Margalida l’encén, però enguany Sant Bernat no l’apaga

La darrera setmana sencera d'agost serà una de les més caloroses i carregades d'humitat de tot l'estiu

23/08/2023

Santa Margalida l’encén, però enguany Sant Bernat no l’apaga

Fotografia de les illes Malgrats./ Toni Ferrà

El Temps

La darrera setmana sencera d’agost ha estat una de les més caloroses i carregades d’humitat de tot l’estiu. A les Balears, no es nota tan intensament l’onada de calor que afecta la Península i part del sud d’Europa, però fins diumenge la calor serà plenament canicular, impròpia d’un final d’agost.

Sant Bernat no l’apaga

La tradició oral situa el 20 d’agost, el dia de Sant Bernat, com la data a partir de la qual l’estiu comença a remetre i recorda que Sant Bernat l’apaga, en el sentit que afluixen les calorades pròpies de la canícula. Enguany, la situació és diferent i persisteix la punta càlida que afecta les Balears des del passat cap de setmana. Aquesta setmana, la darrera sencera del mes d’agost, ha arribat marcada per l’ambient de ple estiu.

Monotonia estival fins dissabte

Aquesta calorada és la conseqüència d’un anticicló ben definit a totes les capes de l’atmosfera i ben assentat a tot el sud del continent europeu. Ve acompanyat d’una massa d’aire molt càlida per ser un final d’estiu. A uns 1.500 metres d’altura a la vertical de les Balears, la temperatura ronda els 22ºC, i per trobar una temperatura negativa s’ha de pujar fins als 5.000 metres. Es tracta d’un volum d’aire molt càlid, inusual a final d’estiu. Aquesta situació anticiclònica, de sol i calor, persistirà fins a la matinada de diumenge, fet pel qual no hi ha canvis a la vista de moment; demà, dijous, i fins dissabte, el temps continuarà sense gaire novetat.

Divendres i dissabte a 40ºC

Aquests dies la màxima s’ha situat entre els 32 i els 34ºC de manera generalitzada, amb l’excepció de l’interior de Mallorca, on s’han registrat entre 36 i 39ºC. La punta càlida tendrà lloc entre divendres i dissabte, quan s’espera que pugi el termòmetre entre 1 i 3ºC més, tant pel que fa a la màxima com a la mínima. A l’interior de Mallorca, és probable superar per poc els 40ºC.

Baixada de temperatura

A partir de diumenge migdia, el temps pot canviar. Un canvi que implicaria una refrescada que, en general, donaria per tancat aquest episodi de calor intensa. No deixarà de fer calor, amb màxima de 28-33ºC, però això suposaria una baixada d’entre 4 i 10ºC respecte de la màxima de dissabte. És probable que el canvi de temps arribi acompanyat de tronades de curta durada, però molt intenses, la previsió de les quals és encara incerta.

23/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris