X

S’arxiva la creació del parc natural de Ponent que s’anuncià la passada legislatura

El Ministeri de Defensa va emetre un informe en què manifestava no estar d'acord a incloure-hi l'àrea militar de Rafalbeig

04/02/2024

S’arxiva la creació del parc natural de Ponent que s’anuncià la passada legislatura

13

El darrer Butlletí Oficial de la Comunitat publica l’ordre del conseller de Medi Natural Joan Simonet de paralitzar la tramitació de l’expedient relatiu al procediment per elaborar el Pla d’Ordenació dels recursos naturals de la costa de Ponent de l’Illa de Mallorca i la declaració de parc natural de la costa de Ponent de l’Illa de Mallorca. Havia de ser el vuitè parc natural de l’arxipèlag.

Just fa un any, el 15 de febrer de 2023, el pacte d’esquerres anunciava l’inici dels tràmits del que havia de ser el futur parc natural de Ponent, a Calvià. L’àmbit a protegir abraçava 6.923 hectàrees, de les quals 5.840 eren marines i 1.083 hectàrees, terrestres. Al setembre, però, el Ministeri de Defensa, propietari dels terrenys de la torre i l’àrea militar de Rafalbeig va emetre un informe en què manifestava que no hi estava d’acord. Es tracta d’una parcel·la de prop de 100 hectàrees situades a la punta de Cala Figuera, dins el municipi calvianer.

Com que la notificació del subdirector general de Patrimoni del Ministeri de Defensa té caràcter preceptiu i vinculant no s’hi poden fer al·legacions. Per això, ara s’arxiva la tramitació, ja que l’exclusió d’aquesta àrea suposa que el projecte inicial objecte d’aquest procediment normatiu “quedi desvirtuat i sigui necessari reelaborar-lo“.

Zona castigada

La zona sud-oest de Mallorca és una de les que les darreres dècades ha patit una major pressió urbanística i turística de l’illa. Així i tot, conserva tot un seguit de valors naturals i patrimonials molt rellevants, 456 espècies de flora, almanco una trentena d’endèmica, 10 hàbitats naturals i 75 espècies d’aus, 48 de nidificants. Sense dubte, un refugi per a algunes de les espècies més importants de l’avifauna marina de Mallorca, com el virot gros, la gavina roja, el corb marí o el virot petit, l’au marina més amenaçada d’Europa.

04/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT