X

Els infermers denuncien el tancament de més de 100 llits d’hospital a l’estiu a les Balears

El sindicat Satse creu que les administracions sanitàries "aprofiten per estalviar-se diners a costa de l'atenció als ciutadans"

10/07/2018

Els infermers denuncien el tancament de més de 100 llits d’hospital a l’estiu a les Balears

El Sindicat d’Infermeria Satse ha denunciat el tancament “d’almenys”, 14.000 llits als diferents centres hospitalaris d’Espanya durant els mesos d’estiu, així com “la disminució del nombre de professionals i serveis, la qual cosa suposa una notable deterioració en l’atenció que es presta als ciutadans“. En el cas de les Balears estima que el tancament serà de més de 100 llits.

A través d’un comunicat, el sindicat ha lamentat que, “un any més”, les diferents administracions sanitàries “aprofiten el període estiuenc per estalviar-se diners a costa de l’atenció als ciutadans“. “No és admissible que es posi el cartell de ‘tancat per vacances’ a hospitals i centres de salut durant tres mesos mentre que els ciutadans segueixen necessitant els seus serveis”, critiquen des de l’organització sindical.

En el cas dels hospitals, asseguren que “tots” els serveis de salut procedeixen “de manera sistemàtica” a tancar llits, la qual cosa, al seu judici, comporta “un augment de les llistes d’espera, tant mèdiques com a quirúrgiques; la paralització de proves diagnòstiques; les altes de forma precipitada, i la saturació de pacients als serveis d’Urgències, obligant als professionals sanitaris a atendre’ls, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a això, com els passadissos”.

Així mateix, segons Satse, el tancament de llits als centres hospitalaris “augmenta l’índex de malalts desplaçats que no són atesos a la unitat corresponent a la seva patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l’assistència rebuda”.

Segons les dades recopilades per l’organització sindical a tots els serveis autonòmics de salut, es tancaran uns 14.000 llits a tot l’Estat, encara que puntualitzen que es tracta d’una “xifra a la baixa, ja que determinades gerències s’han negat a oferir a l’organització sindical les xifres corresponents a alguns centres hospitalaris”.

En concret, a Andalusia el tancament de llits s’estima en més de 2.400; a Extremadura, uns 350; a Astúries, prop de 400; a Balears, més d’un centenar; al País Basc, més de 1.000; a Castella-la Manxa, prop de 400, a la Regió de Múrcia són gairebé 300 llits tancats, a la Comunitat de Madrid, uns 1.500, i a Castella i Lleó, més de 400 llits.

Per la seva banda, assenyalen que a La Rioja són prop de 50 els llits tancats; a Navarra, al voltant de 200; a Canàries, més de cent; a Cantàbria, més de 40; a Galícia, més de 900; a Aragó, prop de 400; a Catalunya, més de 2.300, i a la Comunitat Valenciana, uns 3.000.

A més del tancament de llits, Satse també assegura que els centres hospitalaris “compten amb un menor nombre d’infermers i fisioterapeutes, al no substituir-se convenientment als professionals que es van de vacances”. La situació varia segons les comunitats autònomes, però els percentatges de contractació de suplències en Infermeria van des del 30 al 75 per cent, segons estimacions del sindicat.

En el cas d’Atenció Primària, també consideren que “un alt percentatge” de centres de salut tanquen les seves portes a les tardes a l’estiu, la qual cosa “suposa un nou obstacle per al ciutadà a l’hora de voler fer efectiu el seu dret a la salut quan ho necessiti”.

En última instància, Satse reconeix que durant els mesos d’estiu descendeix “una mica” la pressió assistencial a determinats centres o unitats, però subratlla que “aquesta disminució no és ni molt menys proporcional a la reducció dels recursos humans i serveis que es realitza des de les administracions sanitàries”.

10/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris