X

Se cerquen “científics ciutadans” per estudiar les papallones, les tortugues i les orquídies de Mondragó

L'objectiu és obtenir registres d'observacions perquè els puguin processar i avaluar

02/03/2019

Se cerquen “científics ciutadans” per estudiar les papallones, les tortugues i les orquídies de Mondragó

Imatge de recurs.

La Universitat de les Illes Balears (UIB) posa en marxa un projecte de ciència ciutadana al Parc natural de Mondragó. La informació que recullin els ciutadans sobre la biodiversitat d’aquest espai natural serà incorporada a la plataforma BIOBAL del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària.

Per engegar el projecte, s’ha proposat començar-lo amb el seguiment de les papallones diürnes, la tortuga mediterrània i les orquídies, grups representatius i emblemàtics de la biodiversitat d’aquest espai natural protegit. L’objectiu és obtenir registres d’observacions d’aquells grups i espècies perquè els científics del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària (UIB) els puguin processar i avaluar, explica la universitat.

La metodologia que s’aplicarà, detalla el text, consistirà que els visitants del Parc participaran en el seguiment facilitant informació sobre els individus de les espècies estudiades que observin mentre es passegin. En concret, les dades necessàries seran una fotografia i la ubicació de l’exemplar. Aquesta informació serà compartida i incorporada a la plataforma digital de biodiversitat de les Illes Balears BioBal, ja sigui a través de la pàgina web de la plataforma (<www.biobal.uib.es>), per correu electrònic (biobal.uib@fueib.org) o mitjançant un missatge de WhatsApp (al número de telèfon 647 364 542), i posteriorment serà tractada pels investigadors.

Al Parc Natural de Mondragó hi ha censades quinze espècies d’orquídies silvestres. La informació sobre els canvis estacionals en les plantes ens permet saber com responen al canvi climàtic i fer prediccions útils per a la gestió dels espais naturals o dels cultius, entre altres coses. Dissabte 23 de març hi ha programada una activitat per a fer un atles d’orquídies.

El disseny de les taques del plastró (part ventral) de la closca de cada tortuga és únic i permet identificar-les. És molt important molestar tan poc com sigui possible l’animal, tractar-lo amb molta cura i, una vegada feta la foto, tornar-lo a deixar al terra, al mateix lloc on s’havia trobat.  Dissabte 13 d’abril es farà seguiment de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni).

Les papallones ens informen sobre l’estat de conservació de la biodiversitat i els ecosistemes. “Si som capaços de detectar fluctuacions en les poblacions, podrem actuar en conseqüència en la gestió dels seus hàbitats”, explica la UIB, que ha programat un observatori per al 11 de maig.

02/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris