X
12

Se suspèn la vista prèvia del judici pel conegut cas Exàmens

S'acusen set persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, d'alterar el resultat d'un concurs oposició per optar al cos municipal

28/11/2023

Se suspèn la vista prèvia del judici pel conegut cas Exàmens

Imatge d'arxiu.

La secció primera de l’Audiència de Palma ha ajornat al 20 de desembre la vista prèvia del judici pel conegut com a cas Exàmens, en el qual s’acusen set persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, d’alterar el resultat d’un concurs oposició per optar al cos municipal. S’havia de celebrar aquest dimarts, però ha estat posposada per motius d’agenda.

Estaven citats a seure a la banqueta, els que foren en aquell moment director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; l’intendent cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; el comissari cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i altres quatre funcionaris de la Policia Local.

Segons recorda l’escrit d’acusació, el 30 de desembre de 2011 es va dictar una resolució per part de l’àrea de Funció Pública de l’Ajuntament de Palma, que acordava la convocatòria del concurs oposició per a cobrir 14 places d’oficial de la Policia Local de Palma. Aquesta resolució va ser publicada en el Butlletí Oficial de Balears el 10 de gener de 2012. Aquesta convocatòria, en la seva part d’oposició, tenia diverses proves, entre elles una d’aptitud físic-mèdica, una altra professional complementària consistent en 80 preguntes tipus test sobre 30 temes seleccionats, una prova professional consistent a desenvolupar per escrit deu preguntes sobre 30 temes relacionats, i una última prova psicotècnica.

Sobre aquest tema, el fiscal indica que a principis de 2012, Calvo, Vera i Estarellas van decidir de mutu acord alterar de manera fraudulenta el resultat del concurs oposició perquè sortissin beneficiats determinats agents que anaven a participar en les proves. Per això, afegeix l’acusació, Calvo va aprofitar la seva posició i jerarquia i la seva influència sobre altres funcionaris. Per part seva, Vera i Estarellas van usar les seves funcions i la seva intervenció en el desenvolupament de les proves, ja que això els donava el domini i coneixement sobre el contingut de les proves d’accés.

Així, els dos últims, que formaven part del Tribunal que havia de jutjar el concurs, van procedir a elaborar set de les deu preguntes de la prova professional, especificant les respostes correctes. Seguidament, van facilitar l’escrit amb les set preguntes i respostes a Calvo. El 23 de maig de 2012, Calvo, sobre les 12.00 hores, va convocar a un dels agents, també acusats, al cuartell de Policia Local. Allà, mitjançant correu electrònic va remetre set de les deu preguntes amb les seves respectives respostes a dos dels agents que participaven en l’oposició, que s’anava a realitzar sis dies més tard. El correu de Calvo, segons l’escrit, es va remetre a un dels agents amb dos documents adjunts. El mateix missatge va ser reexpedit el mateix dia al correu als altres dos agents implicats en aquesta causa. Amb les preguntes i respostes en el seu poder, dos agents es van presentar a la prova i van obtenir un resultat coincident amb la puntuació a les set preguntes que, presumptament, els havien facilitat. Tot això obeïa a un pla previ per a afavorir als policies que participaven en l’entramat. Així, després de facilitar els exàmens, s’obtindria l’ascens de dos agents i aquests possibilitarien que un tercer adquirís una plaça fixa com a funcionari.

D’altra banda, el Ministeri Públic assenyala que Vera va facilitar totes les preguntes i respostes de l’examen a una altra persona, de qui no hi ha constància que s’hagués concertat prèviament per a obtenir-les. Aquesta persona va obtenir 24 punts sobre 24. Amb aquests resultats, afegeix l’escrit d’acusació, les tres persones afavorides van aconseguir superar les proves. En conèixer les preguntes i respostes, les van plasmar en les proves test i de desenvolupament i van aconseguir aprovar, així, el concurs d’oposició.

Tot això es va produir amb la intervenció directa de Calvo, Vera i Estarellas, que van possibilitar les resolucions administratives que sabien que eren injustes. El fiscal destaca també que Estarellas, quan va ser interpel·lat després de l’examen per algun participant en l’oposició sobre les irregularitats, es va negar a qualsevol recerca i tampoc va fer cap comentari. Així mateix, quan va tenir coneixement de l’escriptura notarial que acreditava la filtració, no va dur a terme cap acte per investigar o per anul·lar el concurs. Finalment, Fiscalia indica que el setè acusat, inspector en aquells dies de la Unitat Nocturna, va arxivar les diverses denúncies i expedients administratius contra un altre dels processats. El fiscal considera els fets constitutius de delictes de revelació de secrets, continuat de prevaricació i d’omissió de perseguir delictes.

Per a Calvo, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació per un temps de quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, demana vuit anys i sis mesos d’inhabilitació. Per a Vera, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys; pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d’inhabilitació, i pel delicte d’omissió de perseguir delictes, 15 mesos d’inhabilitació. Per a Estarellas, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d’inhabilitació.

Per a altres tres acusats, el fiscal demana 18 mesos de presó i inhabilitació especial per a càrrec públic durant quatre anys pel delicte de revelació de secrets (a cadascun), i per al setè processat demana 15 mesos d’inhabilitació pel delicte d’omissió de perseguir delictes.

28/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT