X

‘Sea Guard Barriers’, la barrera entre el plàstic i la mar

L'empresari, Carlos Samblás i l'enginyer, Juan José Lemm, dissenyen un sistema per filtrar els residus contaminats a les desembocadures de gran afluència

26/05/2024

‘Sea Guard Barriers’, la barrera entre el plàstic i la mar

97

Segons l’Institut Oceanogràfic de les Balears, a la mar de les Illes hi ha 4 quilos de fems per cada quilòmetre quadrat fins als 800 metres de profunditat. Una xifra preocupant, segons Carme Alomar, investigadora del centre, ja que “els estudis apunten que el 80 % d’aquests residus provenen de vies terrestres“.

Per fer front a la contaminació marina, Carlos Samblás i l’enginyer Juan José Lemm han patentat el projecte “Sea Guard Barriers”, un sistema que permet filtrat els residus a les desembocadures de gran afluència. Consisteix en una barrera que filtra l’aigua i guarda els residus en una senalla, amb sensors que donen un avís quan el sistema està ple. “És una barrera intel·ligent que puja i baixa segons el nivell de la mar”, explica el director del projecte, Carlos Samblás.

Per evitar desbordaments quan els canals vagin plens, el sistema està pensat per ubicar-se a les desembocadures dels torrents i fluvials, “on no hi ha perill d’inundacions” segons el director de ‘Sea Guard Barriers’. Samblás defensa que el projecte és innovador perquè permet recollir tones de residus directament a les portes de la mar, “a l’arrel del problema”, a zones de molta afluència.

Tots els plàstics que es recullin es destinaran a empreses que els puguin donar una segona vida. De moment, estan pendents de rebre una subvenció per implantar aquest sistema a la badia de Palma i no descarten traslladar el projecte a altres ciutats.

26/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT