societat

Sebastià Rubí: “El decomís de material a periodistes pot vulnerar la jurisprudència del TEDH”

El professor de dret constitucional de la UIB afirma que el secret professional també està protegit per la Constitució


El professor de dret constitucional de la UIB, Sebastià Rubí, considera que el decomís del material als periodistes podria vulnerar el conveni europeu de drets humans. Així ho ha explicat en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3Ràdio després que la Policia Nacional hagi requisat els mòbils de dos periodistes per ordre judicial per descobrir qui ha filtrat a la premsa una informació relacionada amb la investigació a l’empresari mallorquí Bartomeu Cursach, que està sota secret de sumari.

Segons Rubí, una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg determina que qualsevol document que permeti identificar una font d’informació està protegit pel secret professional. La resolució, explica el professor, parla expressament d’ordinadors portàtils, memòries externes, discs durs i suports de qualsevol tipus d’informació.

També ho diu la Constitució espanyola, a l’article 20, tot i que no hi ha cap llei que desenvolupi aquest apartat. El professor Sebastià Rubí recorda que, en qualsevol cas, una actuació d’aquest tipus ha d’estar clarament justificada perquè toca un dret fonamental de les democràcies.

 

El fiscal en cap va advertir que el decomís era “delicat”

El fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, també va advertir que el decomís dels mòbils i ordinadors dels dos periodistes podria ser “delicat” si afectava al secret professionals dels informadors. Ara bé, Anticorrupció ho va “estudiar profundament” i va concloure que no el vulnerava. Segons Barceló, com que es tracta d’una informació que està destinada a ser difosa, Anticorrupció va interpretar que no el vulneraria.

Barceló també ha recordat que les fonts s’han de mantenir en estricte secret. El fiscal en cap ha assenyalat, també, que estava informat que el fiscal Joan Carrau donava suport a solicitar al jutge Miquel Florit que ordenés el decomís del material. “No he participat en absolut a la deliberació perquè no em correspon a mi”, ha volgut subratllar en declaracions a EFE.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Accidents i retencions a les carreteres de Menorca a causa de la Dana

Els bombers rescaten un grup de ciclistes i una dona atrapada dins el seu vehicle a Cala Pilar

Les pluges desborden el torrent de Son Granot i aneguen cases i naus industrials a Ferreries

L'Ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica

La gota freda deixa importants inundacions al Port d’Alcúdia, Platges de Muro i Alcúdia

A Mallorca, l'112 ha actuat a 80 incidències durant el dia d'avui {rela}Incidències per les tempestes: torrents desbordats, inundacions, carreteres...

El Llatzaret acull una nova edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca centrada en els reptes de la post pandèmia

L'acció comunitària en salut centra un dels sis cursos presencials que s'hi celebren