X

“Sempre hi ha el pensament de fins a quin punt aquest conflicte no s’estendrà més enllà”

Mateu-Julià Vicenç és un metge mallorquí que treballa a Hongria i ha vist com al seu hospital han arribat els primers infants ucraïnesos

10/03/2022

“Sempre hi ha el pensament de fins a quin punt aquest conflicte no s’estendrà més enllà”

15

Mateu-Julià Vicenç Bonet és un metge mallorquí de 27 anys que en fa tres que fa l’especialitat de pediatria a Hongria, país que fa frontera amb Ucraïna. A la capital de Budapest, on viu, han començat a arribar els primers infants que han fugit de la guerra. Segons explica, alguns estan ingressats a l’hospital on fa feina perquè pateixen malalties cròniques i necessiten tractament.

Mateu-Julià ha explicat a IB3 Ràdio que “hi ha tres casos possibles de pacients que arriben a les urgències. N’hi ha que necessiten una atenció immediata perquè tenen febre o vòmits, unes afeccions que en qüestió d’hores queden resoltes. Altres vegades, quan arriben a l’hospital, els feim una prova i detectam que tenen covid. Hi ha casos d’infants que arriben i saben que són positius. En aquests casos, el protocol canvia un poc i és una mica més complicat”. “Hi ha el tercer cas dels pacients que a Ucraïna tenien una malaltia crònica o han passat per un tractament i necessiten atenció. Tenim la sort que són pocs els que pateixen cronicitat i necessiten ser ingressats”, detalla el metge.

L’idioma és una barrera que ens fa difícil jutjar si els infants que venen tenen o no estrès posttraumàtic. Sobretot notam els nervis o la preocupació a través dels pares. Veim que aquests infants es comuniquen manco que els nins hongaresos que tractam.  Això podria ser pel trauma viscut”, destaca el pediatra.

Mateu-Julià, com la resta de ciutadans d’Hongria, fa vida normal, però la preocupació que el conflicte bèl·lic s’estengui fins a Budapest hi és: “Sabem que Hongria fa frontera amb Ucraïna i sempre tenim el pensament de fins a quin punt aquest conflicte no s’estendrà més enllà de la frontera. Crec que la preocupació dels hongaresos és no saber què passarà d’aquí a dos o tres dies”. Tot i això, explica que tant ell com la resta de compatriotes fan vida normal i que “no hi ha ambient de preparació per cap tipus de conflicte“. A més, assenyala que hi ha “una certa empatia amb els refugiats que ens arriben”. El pediatre afirma que la guerra a Ucraïna empitjora les condicions en què treballen els metges al país hongarès. Ells també s’han vist afectats per la crisi sanitària de la covid.

Amb tot, Mateu-Julià se’n va anar a estudiar medicina a Hongria perquè tenia molt clar que volia fer feina amb infants. En aquest país de l’est d’Europa, l’especialització en Pediatria era relativament fàcil. Aquest facultatiu, que fa el tercer any d’especialitat, diu que tot d’una que pugui vol tornar a fer feina a Mallorca.

10/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT