societat

Ses Fonts Ufanes compleixen 20 anys com a monument natural

Han brollat 76 vegades i durant un total de 649 dies des que van ser declarades espai natural protegit


Ses Fonts Ufanes, situades la finca pública de Gabellí Petit, a Campanet, han brollat 76 vegades i durant un total de 649 dies des que aquestes van ser declarades, fa avui 20 anys, espai natural protegit amb la categoria de monument natural.

El seu origen és la pluja que cau en el massís del Puig Tomir i voltants que s’infiltra en el subsòl i s’acumula en un aqüífer per sota del qual hi ha materials poc permeables. Quan les pluges són intenses i contínues, la capacitat de l’aqüífer es veu sobrepassada i l’aigua s’obre camí cap a la superfície, brollant a través de les surgencias que hi ha en la part baixa de la finca de Gabellí Petit.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat, aquest dimarts la finca pública de Gabellí Petit, on es registra aquest fenomen hidrogeològic, amb motiu del vintè aniversari de la seva declaració com a monument natural. El conseller ha ressaltat que els valors ambientals de la finca pública de Gabellí Petit van més enllà del fenomen puntual de Ses Fonts Ufanes i ha convidat a la ciutadania a gaudir d’ella tot l’any.

El Centre d’interpretació de Ses Ufanes, des d’enguany, és sostenible energèticament després que l’Ibanat hagi instal·lat plaques fotovoltaiques. A més, s’ha reconstruït la barraca de carboner situada al costat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Govern condiciona l’obertura de discoteques al certificat-covid i passa la pilota el TSJIB

Podran obrir fins a les 05 hores i l’aforament màxim permès serà del 75%, amb els clients asseguts per beure...

“A diferència del que passa aquí, on has de demanar ser atès en català, el Canadà ofereix ser atès en francès o anglès, abans de demanar-ho”

El sociolingüista Isidor Marí explica el principi d'oferta activa de les llengües oficials en contraposició al de disponibilitat passiva, que...

Tancats a Austràlia des que va esclatar el coronavirus: “Fa tres anys que no veig la meva família i no podem anar a cap banda”

La situació creada pel coronavirus ha deixat moltes persones aïllades a l'altre costat del món. Un any i mig després...

Els taxistes eivissencs creuen que no cal allargar el permís als temporals

Asseguren que tot i les limitacions nocturnes la temporada ha anat prou bé