X

Setmana de pols en suspensió i ruixats amb tempesta

Malgrat els niguls i les plogudes no s’espera una baixada destacada de temperatura

11/09/2023

Setmana de pols en suspensió i ruixats amb tempesta

Fotografia de Mateu Cifre des del Port de Sóller.

La segona setmana sencera de setembre no serà freda, però sí moguda des del punt de vista meteorològic: més niguls, pols en suspensió i ruixats amb tempesta.

L’anticicló s’enretira

El temps assolellat i tranquil que ens acompanyava tot el cap de setmana s’acaba. L’anticicló que permetia l’ambient asserenat i suau es mou cap a l’est i permet l’arribada d’aire fred en altura per l’oest i el sud-oest. En superfície les condicions són les clàssiques de final d’estiu, amb pressions entorn de les normals, sense grans borrasques ni tampoc anticiclons al nostre entorn proper. Tot plegat afavoreix el creixement de niguls en capes mitges i altes de l’atmosfera i, per tant, s’espera un increment dels niguls que seran abundants els pròxims dies, fins divendres.

Pols africana

La circulació del vent del sud-oest en altura permet l’arribada de pols en suspensió, arrossegada des del nord d’Àfrica. A banda dels niguls, el cel també es carregarà de pols i la visibilitat no serà bona. Els ruixats que caiguin entre dilluns i dijous aniran acompanyats de terra roja.

Concentració de pols en suspensió prevista entre dilluns i dimecres segons Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Ruixats, tempestes i rissagues

Aquesta situació s’estancarà uns dies pel que no farà net i el temps serà insegur arreu. Hi haurà ruixats en general locals i de curta durada, acompanyats de tempestes de base alta. Això darrer implica que les precipitacions no seran abundants ni tampoc generals. Un temps que afavoreix també les rissagues que poden produïr-se principalment entre dilluns i dimecres.

Dijous i divendres és probable que la pols en suspensió comenci a retirar-se i arribi més aire fred en altura. Aleshores les precipitacions podran ser més intenses i anar acompanyades de tempestes localment fortes. Com que és una previsió a més de 72 hores vista i en un ambient de temps imprecís convé seguir-ne a diari l’actualització i atendre les novetats que hi pugui haver.

Precipitacions previstes entre dimecres i divendres segons l’ECMWF.

No refrescarà gaire

Malgrat els niguls i les plogudes no s’espera una baixada destacada de temperatura. Al contrari, l’ambient continuarà suau per l’època, amb algunes nits tropicals a la costa i màximes d’entree 27 i 31 ºC arreu.

11/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT