X

Setmana moguda per posar el punt final a l’estiu astronòmic

Cel tapat, precipitacions acompanyades de fang, davallada de temperatures i tempestes en seran els protagonistes

17/09/2023

Setmana moguda per posar el punt final a l’estiu astronòmic

Sa Foradada. / SEBASTIÁN EXPÓSITO

El Temps

Els darrers dies de l’estiu astronòmic es presenten moguts des del punt de vista meteorològic.

Dilluns, 18

La setmana començarà amb el cel cobert de niguls mitjans i alts que podrien deixar algunes precipitacions febles, acompanyades de fang. No es descarta qualque tempesta de base alta. Les temperatures màximes, després d’un diumenge en el qual s’han arribat als 37ºC, començaran a davallar; els termòmetres poden oscil·lar entre els 27 i 31ºC. En alguns observatoris, les temperatures mínimes del dia es registraran la nit de dilluns a dimarts, i no pas aquesta pròxima matinada.

El vent bufarà amb alguns cops moderats del sud-oest, i deixarà així, algunes àrees de maror.

Dimarts, 19

Amb el pas del front fred durant la jornada de dilluns, la pols en suspensió s’haurà retirat cap a l’est de la Mediterrània, deixant un cel més net. No obstant això, es preveuen alguns intervals de niguls prims i niguls d’evolució a l’interior de Mallorca, durant les hores centrals del dia. Les temperatures nocturnes davallaran una mica, mentre que les màximes no experimentaran canvis significatius.

Concentració de pols en suspensió prevista entre dilluns i dimecres segons Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

 

Dimecres, 20

La previsió meteorològica es comença a complicar a partir de dimecres. Un petit embossament d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera circularà des del sud-oest de la península Ibèrica cap a l’entorn de les Balears, entre dilluns i dimarts. Els models indiquen que amb el pas d’aquesta petita bombolla d’aire fred es podrien produir algunes tempestes, preferentment a les Pitiüses i a Mallorca, les quals serien més destacables a partir del capvespre. Així mateix, tornaria a comparèixer una mica de pols en suspensió. Les temperatures es mantendran amb pocs canvis.

Entre dijous i divendres és probable que un solc d’aire fred es despengi des de la façana atlàntica de la península i que acabi causant una davallada dels termòmetres durant el cap de setmana. De la mateixa manera, també es podrien produir algunes precipitacions, però com que es tracta d’una previsió a més de 72 hores vista i en un ambient de temps inestable, convé fer-ne un seguiment diari i estar pendents de pròximes actualitzacions.

 

Precipitacions previstes pel model ECMWF, entre dilluns i divendres.

17/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris