meteorologia

Setmana de sol i boira matinal

Aquest mes ha plogut, de moment, entre un 70% i un 90% manco de l’habitual

Port d'Andratx. /Foto: Vicente Bayo


Aquesta setmana el temps serà poc hivernal. No plourà ni tampoc farà fred, els dies seran tranquils i, malgrat la boira els dematins i el pas de niguls prims, en general farà sol.

Anticicló i probable entrada de pols africana

El responsable és un anticicló potent que evitarà l’arribada de fronts actius o la formació de borrasques a l’àrea mediterrània. Ocuparà gran part del centre del continent europeu de manera que permetrà l’arribada d’aire del sud i sud-oest, càlid i sec, a la nostra latitud. De fet és probable que, en la segona meitat de la semana, aquesta entrada càlida vengui acompanyada de pols en suspensió.

Boira

La boira serà un element a tenir present els dematins. La combinació de vent escàs i aire càlid permeten, ara a l’hivern, la formació de boira marina per contrast amb la fredor de la mar.

Contrast tèrmic i temperatura suau de dia

No s’espera fred en general ni gelades nocturnes però hi haurà un contrast tèrmic acusat entre el dia i la nit. La temperatura nocturna se situarà entre els 5ºC i els 10ºC a zones interiors mentre que la màxima, als mateixos llocs, oscil·larà entre els 19ºC i els 23ºC.

Un febrer sec i càlid

Una situació que dona continuitat a la tendència càlida i seca que ha caracteritzat fins ara aquest mes de febrer. La temperatura mitjana dels primers quinze dies del mes se situa entre 2ºC i 3ºC per sobre la mitjana de l’època als principals observatoris de les Balears, essent un dels febrers més càlids des de que existeixen registres. En general l’hivern de 2020-2021 també és sec i sobretot aquest mes de febrer en que ha plogut, de moment, entre un 70% i un 90% manco de l’habitual.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les gelades de primavera que han fet més mal al camp mallorquí

Les gelades fora de temps són un fet temut a la pagesia: "Gelades d’abril i maig, sa misèria mos duran"

Cap de setmana de niguls i terra roja

Aquesta setmana el comportament atmosfèric és típic de primavera, amb canvis constants de situació

Les platges de les Illes s’omplen de grumers i algunes Caravel·les Portugueses

L’increment de la presència d'aquests exemplars els darrers anys té un rerefons antròpic, és a dir, humà

Caiguda en picat de les temperatures per un front polar

Les màximes han baixat almenys 8 graus en menys de 24 hores. Aquesta nit hi haurà gelades a la serra de Tramuntana, amb mínimes negatives