X

“Si compres un cotxe usat amb modificacions i no passa la ITV, te’n tocarà pagar l’homologació”

És l'avís de l'Associació de Tallers Mecànics de Balears per l'allau de queixes de clients que tenen problemes amb la inspecció de vehicles

12/06/2022

“Si compres un cotxe usat amb modificacions i no passa la ITV, te’n tocarà pagar l’homologació”

14

Les queixes d’usuaris per les traves a l’hora de passar la inspecció de vehicles, la ITV, han augmentat el darrer any. Asseguren que són molt més estrictes i s’examinen elements que fins ara no es tenien en compte, i això pot suposar que el propietari hagi de tornar a fer la revisió i, és clar, tornar a pagar la taxa. En alguns casos, diuen, són elements que ja han passat la inspecció en anys anteriors. Una situació que afecta especialment als compradors de cotxes de segona mà, que no saben que han estat modificats i que han de sufragar els costos per legalitzar-ho… un tràmit que inclou enginyer i autorització per part d’Indústria. Però també es troben amb aquest problema els aficionats al món del motor i que volen millorar el seu automòbil i qualsevol altre conductor. Els cotxes antics, que tenguin més de 5 anys, també hi estan inclosos perquè els canvis normatius que han entrat en vigor aquest febrer passat, poden suposar la diferència entre passar la ITV o no i que el vehicle quedi immobilitzat. Alejandro Rosselló, enginyer mecànic, va tancar el taller el març passat per les dificultats amb la legalització de les homologacions, cansat de queixes de clients. De fet, als tallers cada vegada hi arriben menys comandes perquè canviar una peça, en alguns casos i segons com afecti la integritat del cotxe, implica una feina prèvia de tramitació, és necessari un projecte d’un enginyer, ha de passar pel laboratori tècnic que comprova l’adequació i llavors ha de ser aprovat per indústria. Però alguns casos es rebutja i s’ha de començar el procés de nou. I això, diuen els tallers, cada vegada passa més sovint i suposa temps i doblers que surten de la butxaca del client.

Per això, l’Associació de tallers mecànics de Balears aconsella abans de comprar un cotxe usat, comprovar que està com va sortir de fàbrica perquè si té modificacions i es detecten en la següent ITV, el nou propietari s’ha de fer càrrec de legalitzar-ho i assumir-ne el cost. El seu president, Júlio González alerta que això suposa problemes entre les parts implicades perquè el comprador no vol assumir-ne el cost i l’antic propietari se’n desentén.

Unes queixes que contradiu Indústria. Facundo Abramo, cap del servei d’ITV i registre industrial, explica que totes les estacions d’Espanya segueixen la mateixa normativa des de 2010 per Decret, tot i que amb els anys s’han afegit canvis i just aquest febrer passat han entrat en vigor una sèrie de clàusules noves. Ara bé, reconeix que la decisió de l’inspector en cap també preval i es pot donar el cas que es “detecti alguna cosa en un cotxe que hagi passat la inspecció en altres ocasions, perquè fins aquell moment no s’ha vist”. La norma ha permès acabar amb alguns vehicles que circulaven amb elements no reglats i que, fins i tot, podien posar en risc al conductor i a la resta de vehicles. L’anomenat tunning, una moda a l’alça a principi dels 2000 i ara gairebé desapareguda. La darrera tendència ara són les furgonetes càmper. Però el cost de les modificacions i la posterior legalització és pràcticament el mateix que comprar el vehicle nou i adaptat directament a fàbrica, sense haver de fer els tràmits per homologar-la.

 

Escolta la notícia completa a l’informatiu cap de setmana d’IB3 ràdio.

12/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT