X

“Si els alemanys poden arribar en avió, per què no ho han de poder fer en creuer”

Balears s'obrirà en breu als creuers entre ports estatals però roman tancat als internacionals a l'espera de la decisió de Madrid

13/05/2021

“Si els alemanys poden arribar en avió, per què no ho han de poder fer en creuer”

El port de Palma inusualment buit de creuers des de la terrassa de l'hotel Horizonte on s'ha pronunciat la Plataforma Procreuers

Salut Pública presentarà “en els pròxims dies” el protocol de mesures sanitàries a aplicar quant a la tornada de creuers d’escala nacional als ports illencs. Una mesura que imita la que ja han adoptat Andalusia, Canàries, la Comunitat Valenciana i Catalunya que, no obstant i com les Balears, romanen amb els seus ports tancats als creueristes d’escala internacional. Ho fan a l’espera que el Ministeri de Sanitat autoritzi el directori de normes per fer-ho possible. Ports de l’Estat informa que juntament amb la Marina Mercant estan “en conversacions” amb Sanitat Exterior per definir com s’implementa aquest protocol i desencallar una situació que dura ja des de fa més d’un any.

Creuers made in Spain, al juliol

Es confia que els creuers de ports estatals puguin tornar a atracar a les illes el juliol. “La reactivació de l’activitat no és d’un dia per l’altra”, explica Beatriz Orejudo, representant del sector dels consignataris que ha estat pressionant el govern autonòmic els darrers mesos per a què es mogués també fitxa quan al turisme que arriba per via marítima. “És positiu perquè al manco permetrà tornar entrar en el mercat i, si les vendes funcionen, podrem tenir qualque volum d’activitat creuerística aquest estiu”, afegeix aquesta representant d’Apeam, la patronal de les empreses nàutiques.

Amb consignataris i navilieres, petits i mitjans empresaris, guies turístics, agències de viatges, i transportistes esperen que l’Aida i companyia tornin a navegar fins a Palma, Maó i Eivissa. Álex Fraile, guia turística i portaveu de la Plataforma Procreuers, que ha tornat a aixecar la veu per la reobertura del trànsit de passatgers marítims turístics, diu que només hi ha un dia en què no hi ha guies oficials suficients a les illes: “el dia que arriben els creuers”. Un 90% del sector resta aturat actualment per mor de les conseqüències sobre l’activitat econòmica del coronavirus, apunta Fraile que no entén com “un alemany pot arribar a les illes en avió i, en canvi, no pot fer-ho en creuer” quan és un activitat, matisa, “eminentment de grups bombolla que compta amb protocols sanitaris propis a nivell internacional des de fa temps”.

El sector del transport discrecional, els autobusos que recullen els creueristes, també se’n du una bona mossegada dels creuers que suposen prop d’un trenta per cent de la seva activitat: “sense la reactivació d’aquest sector d’activitat, bona part dels fixos discontinus perden la oportunitat de reincorporar-se i possiblement perdran també la temporada”, opina Óscar Rubio, treballador d’Ultramar de la companyia TUI  que opera sis creuers a les illes.

A la roda de premsa de la plataforma Pro Creuers a l’hotel Horizonte de la badia de Palma aquest dijous 13 de maig, no hi podia faltar en representació de les agències de viatge (AVIBA), un veterà del sector: Pedro Iriondo, president de viatges Kontiki. “És una llàstima el que està passant, va costar molt que els creuers aturassin a Palma, s’ha habilitat una nova terminal amb un cost públic molt important… No entenc per què no hi ha més pressa per reobrir”, ha dit el també exmandatari de Foment del Turisme abans d’acabar reivindicant la importància estratègica del turista de creuers que “molt sovint descobreix les illes fent part d’aquest tipus de turisme”.

13/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris