societat

S’igualen els permisos de paternitat i maternitat: tots tindran 16 setmanes

La mesura pretén que la cura dels fills deixi de ser feina de les dones i que el permís deixi de ser una excusa perquè les empreses contractin més homes que dones


Des d’avui, els pares tindran dret a 16 setmanes de permís laboral. S’iguala el permís dels dos progenitors, que tindran dret a quatre mesos. El nou permís de paternitat que entra en vigor el 2021 és intransferible i de 16 setmanes. És a dir, al voltant de 4 mesos.

S’igualen els drets dels progenitors amb una intenció clara: que la cura dels fills deixi de ser, en general, una feina de les dones i que el permís deixi de ser una excusa perquè les empreses els contractin més a ells que a elles. En la nova normativa, els pares estan obligats a agafar les primeres sis setmanes juntament amb la mare. Les 10 setmanes següents, però, podran ser en jornada completa o parcial, depenent de l’acord amb l’empresa.

La directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, considera qualifica la norma d’ “èxit”, ja que “és un indicador de que el pare pot assumir totes les cures de l’infant”.

Una ullada a l’evolució del permís de paternitat en els anys, a Espanya, permet veure que és una mesura molt recent. Fins al 2017 el permís era de només 13 dies. I el govern va afegir setmanes progressivament fins a la igualació que entra en vigor avui: 4 setmanes el 2017, 5 el 2018, 8 el 2019 i 12 el 2020, fins a les 16 actuals.

Els homes sol·licitaren el 12,27% de les excedències per cura dels fills el 2019

Duran celebra la mesura, però adverteix que encara hi ha qüestions per resoldre. Per exemple, que són elles, molt més que ells, les que sol·liciten excedències per tenir cura dels fills. El 2019, només el 12,27% d’aquestes excedències foren sol·licitades per homes. El que suposa, diu Duran, “un biaix de gènere importantíssim”.

L’IbDona demana la corresponsabilitat. Per exemple, que les empreses adaptin la jornada de pares i mares perquè puguin repartir-se les tasques fora de la feina.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Cinc persones ferides en un accident greu a la carretera de Felanitx

Una dona de 22 anys ha sofert un traumatisme toràcic i un trauma abdominal i els altres ferits han patit...

Arriba una pastera amb 14 migrants a bord a Es Caló de Formentera

La Guàrdia Civil ha sabut de l'arribada d'aquesta barca a través de l'avís d'un particular

Armengol anuncia una rebaixa en els preus de la matrícula universitària

La UIB celebra l'acte d'obertura del nou curs acadèmic

Menorca demanarà al Govern 300.000 euros per garantir la gratuïtat del transport públic interurbà als menors de fins a 16 anys

La intenció del Consell és que els joves menorquins puguin beneficiar-se de la mesura a partir del gener de 2023