X

Simebal i el Col·legi de Metges asseguren que hi ha punts dels acords per millorar les condicions laborals que s’incompleixen

IB Salut respon que ja hi ha millores implantades però que per habilitar-les totes es necessita temps

11/05/2023

Simebal i el Col·legi de Metges asseguren que hi ha punts dels acords per millorar les condicions laborals que s’incompleixen

Carme Moreno

Els metges cobren més per les guàrdies i treballen manco hores a la setmana, però continuen patint la sobrecàrrega de feina d’abans de l’acord de millora de les seves condicions de feina de desembre perquè la mancança de professionals a les Illes per reforçar el servei i cobrir baixes continua sent un problema de fons. La setmana que ve, a la mesa de seguiment del pacte laboral, el sindicat mèdic Simebal i el Col·legi de Metges de les Illes expressaran la seva queixa per “l’incompliment d’alguns dels punts”; especialment, quant a la lliurança l’endemà d’una guàrdia en el cas dels primers (IB Salut diu que ja s’aplica a quatre centres de salut de manera pilot i a l’estiu s’ampliarà a vuit més; que no es pot implementar d’un dia per l’altre).

Recorda el president de Col·legi de Metges, Carles Recasens, que, retribucions al marge, la reclamació va ser que les condicions amb què fan feina els metges de família d’Atenció Primària i els pediatres fossin millors i “encara hi ha moltíssims de metges a tots els centres de salut que tenen agendes d’una trentena, 40, 45 o 50 pacients en un matí”. “La situació continua sent insostenible” amb baixes de professionals que “no es cobreixen”. I avisa que els pròxims anys “empitjorarà” per les jubilacions d’aquests especialistes. Davant els recursos humans limitats, demana “un mapa” dels mitjans dels quals disposarà la comunitat autònoma a mig i llarg termini.

A més d’AP, Simebal assenyala l’Hospital de son Espases com l’altre punt on es produeixen “la majoria dels incompliments” amb “una interpretació errònia” de les hores de guàrdia que “suposa que els metges perdin diners”, segons el seu president, Miguel Lázaro. Afegeix que el Sindicat Mèdic està disposat a demandar als tribunals i preveu, amb el gaudi de vacances i l’increment d’usuaris per l’arribada de turistes, un estiu complicat per la càrrega treball “ja desmesurada”.

L’IB Salut respon que els acords s’han començat a posar en marxa quant a “la unitat de desburocratització, permisos, llicències i vacances, pas de 37,5 a 35 h, millor retribució a les guàrdies i igualtat en la seva compensació pels MIR”, es trasllada a través del departament de premsa, però es necessita temps “per implantar-los al 100 %. Es destaca igualment la reducció del temps d’espera que ha passat de set a quatre dies de demora gràcies, entre d’altres possibles causes, als primers acords de juliol de l’any passat per a què els professionals de la medicina traguessin la tasca acumulada amb l’allargament retribuït de la jornada.

11/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris