X

Simón avisa que aquest pont pot obligar a canviar les restriccions de Nadal

"Una vegada que anem amb compte amb aquest període i es demostri que no ha implicat increments en la transmissió, ens ocuparem de Nadal"

03/12/2020

Simón avisa que aquest pont pot obligar a canviar les restriccions de Nadal

El pla de mesures i restriccions anticovid per a Nadal podria encara modificar-se en “un sentit pitjor” o “a millor” i això dependrà d’aquest pont festiu que comença aquest divendres, en què “es pot llançar per terra tot l’esforç de mes i mig”. Així ha avisat Fernando Simón en roda de premsa com cada dijous: “Ara mateix, el pla és el que hi ha” i “està pensat per a una situació com l’actual”, ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries després de ser preguntat per la possibilitat que les mesures aprovades dimecres en el Consell Interterritorial de Salut puguin ser encara modificades.

I és que abans de Nadal, “tenim primer un altre període de risc, aquest cap de setmana”, que comprèn quatre festius “en els quals podem llançar per terra tot l’esforç de mes i mig”. “Una vegada que anem amb compte amb aquest període i es demostri que no ha implicat increments en la transmissió, ens ocuparem de Nadal”, ha afegit l’epidemiòleg.

Amb la qual cosa, si després d’aquests dies l’evolució canvia “dràsticament, caldrà plantejar-se si té sentit mantenir-ho”, de manera que el pla “pot anar en sentit dolent” amb mesures més restrictives però també, si l’evolució és “molt millor, potser es pot flexibilitzar alguna cosa més”, però “sempre amb molta cura”. El que es faci, en tot cas, s’haurà de fer “amb temps suficient perquè la població ho assumeixi, ho incorpori i s’apropiï d’aquestes mesures”.

Una d’elles és la de permetre els desplaçaments entre comunitats per a visitar familiars o afins, un terme que “no incrementarà el risc de colador” sempre que “mantinguem la responsabilitat individual”, si bé és cert que aquesta, així com altres situacions previstes per a talla la transmissió del coronavirus, “pot estar subjecta a paranys”.

Però totes les mesures “tenen un important component de responsabilitat individual”, amb el que ha apel·lat a “ser el més honestos possible en el seu compliment”. “Sempre hi ha excepcions, però a Espanya podem confiar que la societat és prou adulta i responsable com per a respectar-les”, ha subratllat.

03/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris