Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Les dues plataformes s'uneixen en defensa de la llengua i cultura catalana i balear "dins d'Espanya" i critiquen l'ús del català com a "eina política" del "projecte pancatalinista"
Els responsables de Comunicació d'ambdues entitats en la roda de premsa aquest divendres.
16La plataforma Societat Civil Catalana (SCC) i l’entitat mallorquina Fundació Jaume III han anunciat l’inici d’un període de col·laboració per defensar i “exigir un nou relat de Catalunya i les Balears dins d’Espanya com a projecte comú”, enfront del procés independentista que es viu a Catalunya.
En una roda de premsa aquest divendres amb els responsables de Comunicació d’ambdues plataformes, han anunciat que uniran els seus esforços en defensa de la llengua i cultura catalana i balear “dins d’Espanya”.
Josep Rosiñol, de SCC, ha lamentat que l’independentisme català “es llanci a la muntanya” amb la proclamació de la independència i que a dia d’avui la societat catalana està “profundament fracturada” en un procés en què la llengua catalana ha estat utilitzada com a “eina política” del “projecte pancatalinista”.
També s’ha sumat a aquesta iniciativa de SCC i la Fundació Jaume III la Fundació Joan Boscà. Les tres defensen que la llengua ha de deixar de ser “un element de discòrdia i divisió en mans del separatisme” i sostenen que tant Catalunya com les Balears comparteixen amb el País Valencià un mateix tronc lingüístic amb diferents modalitats: el mallorquí, el català i el valencià.
També mantenen que enfrontar el català al castellà, així com rebutjar el bilingüisme com a riquesa social a les Illes i Catalunya, solament pot conduir a la ruptura de la convivència, com està succeint a Catalunya, segons ha dit Rosiñol. En opinió de Joan Pons, de la Fundació Jaume III, el “separatisme avança a les Balears amb la indiferència dels qui haurien d’aturar aquesta tensió i enfrontaments”.
Aquestes tres entitats també rebutgen la “instrumentalització política” de la llengua, que és un vehicle de comunicació entre les persones, per la qual cosa “no se la pot deixar en mans dels qui cerquen la confrontació i la ruptura”. “A aquestes altures de la pel·lícula ningú s’enganyi: aquests 30 anys de normalització lingüística a les Balears des de l’educació i els mitjans de comunicació públics han conduït al projecte separatista dels Països Catalans”, segons han apuntat.
El vicepresident de la Fundació Jaume III ha criticat al president català, Carles Puigdemont, i als seus “sucursalistes” a Mallorca de MÉS i l’Obra Cultura Balear, enfront dels qui la “societat civil no pot continuar de braços creuats”.
Per la seva banda, Rosiñol ha defensat la democràcia espanyola, la Constitució, els Estatuts d’Autonomia de les Balears i Catalunya i el “respecte” a la llei. També ha animat a la societat a participar en la manifestació del proper diumenge 29 d’octubre convocada per aquesta entitat al passeig de Gràcia Barcelona per “recuperar el seny” i per tornar “a la legalitat”.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina