societat

Son Bosc: la lluita social per evitar un camp de golf en un espai d’alt valor ambiental

La Justícia va tombar el projecte el 2017 i ara torna a formar part del Parc Natural de s'Albufera

Els terrenys de Son Bosc.


Amb l’ampliació del Parc Natural de s’Albufera, Son Bosc és una de les zones que en formaran part. Un espai on es volia construir un camp de golf. De fet, les obres varen començar, però es varen paralitzar fins que la justícia va tombar definitivament la iniciativa.

A final de l’any 2002, el Pacte de Progrés va incloure Son Bosc dins el Parc Natural de s’Albufera. Mesos més tard i després de les eleccions del 2003 que va guanyar el Partit Popular, el Govern autonòmic el va excloure. 5 anys després el 2008, l’Ajuntament de Muro va concedir la llicència municipal al projecte. Això va generar un fort moviment social amb veïns, entitats ecologistes i formacions polítiques en contra. Es va obrir un procés judicial que va acabar 14 anys més tard. El 2017, Tribunal Superior de Justícia de les Balears va confirmar que la llicència d’obres i d’activitat eren il·legals i que s’havia autoritzat un projecte que estava prohibit per les directrius d’ordenació territorial. Una de les entitats ecologistes que va lluitar per evitar el camp de golf va ser el GOB, juntament amb el PSM, segons explica Tonina Siquier, que formava part de la directiva del GOB en aquell moment.

Les obres per construir el camp de golf varen començar. Es varen haver d’aturar no només pel procediment judicial, sinó també perquè les tasques afectaven la praderia d’orquídia de prat, una espècie amenaçada i també perquè es va descobrir que la zona era un dels punts d’alimentació del falcó marí. Això va obligar els promotors a modificar el projecte per no fer malbé aquestes espècies, però no varen reiniciar les tasques a l’espera de la resolució judicial.

El 2017, com dèiem, la Justícia declara que les obres eren il·legals i tombava de manera definitiva el projecte. Son Bosc torna a formar part del Parc Natural de s’Albufera.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La suspensió dels vols de Jet2 fa perdre més de 43 mil places turístiques a Menorca

Tot i que és la primera aerolínia que pren aquesta decisió, la patronal hotelera avisa que la resta de turoperadors...

Troben una balena nedant en aigües de Menorca

Aquest rorqual és la segona balena més gran que existeix

3.600 dosis de Janssen no arribaran a Balears després d’aturar la inoculació del vaccí als EUA

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimarts horabaixa que Espanya no rebrà les dosis previstes de la vacuna Janssen....

82 nous casos de covid a Balears i una nova defunció

Ara mateix hi ha 1.258 persones que estan passant la malaltia, són 32 casos actius més que ahir