X

Son Espases, el cinquè en el rànquing dels hospitals amb més reclamacions a Urgències

Segons la Memòria Anual 2021 de l'Associació del Defensor del Pacient, Balears es troba per sota de la mitjana, amb un total de 201 denúncies per negligències sanitàries

17/01/2022

Son Espases, el cinquè en el rànquing dels hospitals amb més reclamacions a Urgències

L’Associació del Defensor del Pacient, que ha presentat aquest dilluns la seva Memòria anual 2021 sobre negligències mèdico-sanitàries, ha informat que l’Hospital Universitari Son Espases es troba en cinquena posició en el rànquing dels centres hospitalaris on es registra més estrès en el servei d’Urgències i on s’han realitzat més reclamacions, després de l’Hospital Universitari de La Paz, a Madrid, el de la Corunya, el de las Palmas i l’Hospital Virgen de la Salud de Toledo.

Aquests són els centres on les plantilles de professionals viuen més situacions de malestar, estrès i esgotament (mental i físic), segons la memòria d’aquesta entitat. L’associació denuncia la manca d’espai, de llits i el col·lapse en molts d’aquests centres.

Per aquest motiu, demana abandonar el “paternalisme” i treure’s la bena dels ulls. Asseguren que les negligències mèdiques, les llistes d’espera, la saturació a Urgències i la manca de professionals i de material estan llastant el Sistema Nacional de Salut.

La Memòria 2021 enalteix la tasca dels professionals sanitaris i lamenta la sobrecàrrega laboral i la mala retribució salarial. “Els aplaudiments no han servit perquè els responsables cuidin la sanitat pública”, assegura l’entitat.

Segons l’associació, la crisi de la Covid-19, després d’anys de retallades i de privatitzacions del sistema sanitari públic “ha propiciat el seu col·lapse” i l’ha convertit en un “negoci rodó” per a la sanitat privada i les assegurances.

Per aquest motiu, l’entitat dona suport a la iniciativa legislativa de “recuperació i desprivatització del sistema sanitari” ideada per la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat, a través d’una recollida de firmes, que permetria garantir el dret a la salut i a l’assistència sanitària.

Així, entre moltes altres mesures, es demana una major despesa pública per a l’àmbit sanitari, ja que “Espanya gasta en sanitat pública molt manco del que li correspondria pel seu nivell de riquesa”. Així, demanen un increment pressupostari d’un 15% en personal i mitjans tècnics, i d’un 20% en llits hospitalaris. “Si no s’aconsegueix el finançament necessari, la sanitat espanyola, així com està concebuda, es perdrà per l’embornal”, adverteix.

En el seu informe destaca que Espanya precisa de prop d’11.000 metges, especialment de metges de família, i més de 70.000 infermeres d’Atenció Especialitzada i 15.000 d’Atenció Primària. Demana que el Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les diferents CCAA es coordinin “amb urgència” per a l’elaboració d’un pla de xoc que incrementi les dotacions per a l’Atenció Primària.

NEGLIGÈNCIES: A BALEARS, 201 DENÚNCIES 

Segons la memòria d’aquesta associació, el nombre de negligències a Espanya ha experimentat un considerable augment. Enguany s’han registrat 13.156 casos (2.647 més que el 2020), dels quals 628 han acabat en mort. L’increment és del 20%.

Balears es troba per sota de la mitjana, amb un total de 201 denúncies per negligències sanitàries, dels quals només 4 han estat amb resultat de defunció. Els casos han augmentat en 26, el que suposa un augment del 13%.

Sense tenir en compte les dades de l’any passat, en el qual l’activitat quirúrgica va funcionar a mig gas a conseqüència de la Covid-19, la comunitat balear registra la xifra més baixa de denúncies de l’última dècada. Si feim la mitja, es produeixen uns 253 casos a l’any i en l’actualitat, s’han donat 50 casos per sota del que és habitual.

125 DIES DE RETARDS PER A INTERVENCIONS QUIRÚRGIQUES 

La pandèmia ha agreujat les llistes d’espera d’aquesta comunitat, tot i que Balears és una de les comunitats amb menys pacients a l’espera. Concretament, són 12.856 les persones en llista d’espera per a una intervenció quirúrgica i el retard mitjà per a cirurgia s’ha elevat fins a assolir els 125 dies, per sobre de la mitjana nacional, que és de 121. Es troba en novena posició pel que fa als dies d’espera per a una intervenció. Cirurgia general i digestiu, traumatologia, oftalmologia, otorrinolaringologia i urologia són els processos quirúrgics on els valors repunten pel fet que han tingut les agendes tancades durant diferents fases de l’any a conseqüència de la pandèmia.

Per intentar donar una solució a aquest problema, l’IB-Salut ha posat en marxa el “Pla de Reducció de la Demora Assistencial”, que ha suposat l’increment de l’activitat extraordinària i la creació de la “Unitat d’Admissió Coordinada”, així com la renovació de contractes d’infermeria, zeladors i professionals d’altres categories. Per a la posada en marxa d’aquest pla s’ha destinat un 50% més del pressupost públic.

Destaca també la manca d’anestesistes a les Illes, sobretot a Eivissa i Formentera. L’Hospital Can Misses és el centre que registra més retards per a intervencions quirúrgiques. D’altra banda, el col·lapse cònic de les Urgències a Son Espases, per la manca de professionals i el tancament de plantes, és un altre dels punts a resoldre, assegura l’entitat. Denuncien també la “dramàtica situació que sofreix l’Atenció Primària a Balears”. Asseguren que el dèficit de metges de família a les Illes és evident i que si IB-Salut no millora la seva gestió de contractació, el “futur és descoratjador”.

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris