X

Espanya restringirà els vols provinents de Sud-àfrica i Botswana per a aïllar-se de la nova soca Omicron

La decisió s'ha anunciat després de conèixer-se la proposta de la Comissió Europea d'aturar el trànsit aeri procedent del sud d'Àfrica per evitar l'expansió a Europa d'aquesta nova variant

26/11/2021

Espanya restringirà els vols provinents de Sud-àfrica i Botswana per a aïllar-se de la nova soca Omicron

EFE/EPA/NIC BOTHMA

El Govern espanyol restringirà els vols procedents de Sud-àfrica i Botswana per a aïllar-se de la nova variant de Covid-19 que està preocupant tota la comunitat internacional, tot i que de moment no registra gaires contagis. De fet, a Espanya encara no s’ha identificat cap contagi causat per aquesta nova soca, que la OMS ha batejat amb el nom de la lletra grega Omicron i l’ha declarat com a variant de risc. La Comissió Europea ha instat els vint-i-set govern europeus a suspendre els vols provinents de Sud-àfrica, Botswana, Swazilància, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue cap a tots els països de la Unió.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat aquest divendres que el Consell de Ministres aprovarà el pròxim dimarts l’acord per suspendre els vols procedents de Sud-àfrica i de Botswana als quals podrien sumar-s’hi alguns més de la regió.

Encara queden quatre dies perquè aquesta proposta sigui aprovada, però “amb caràcter imminent” la Direcció General de Salut Pública exigirà als passatgers procedents de països d’alt risc “un test d’antígens o una PCR”, a més de la vacunació, per poder entrar a Espanya.

La decisió s’ha anunciat després de conèixer-se la proposta de la Comissió Europea d’aturar el trànsit aeri procedent del sud d’Àfrica per evitar l’expansió a Europa d’aquesta nova variant. França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Holanda, Singapur, Àustria i Israel són els altres països que han optat per suspendre els viatges.

I en el cas de França, per exemple, la suspensió s’aplicarà de manera immediata durant 48 hores i afectarà també a Lesotho, Zimbàbue, Moçambic, Namíbia i Eswatini (antiga Swazilàndia), a més de Sud-àfrica i Botswana.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, la Xarxa Nacional de Vigilància (Sistema SiVIEs) no ha seqüenciat cap mena de llinatge de la variant sud-africana, identificada com a B.1.1.529. D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no l’ha classificat encara com una variant de risc i es trigarà setmanes a conèixer el seu vertader impacte.

Identificat per primera vegada el passat 11 de novembre, s’han trobat ja una trentena de mutacions de la variant en llocs com la mateixa Sud-àfrica, Botswana o Hong Kong (La Xina), fet que ha generat preocupació i la reimposició de restriccions en alguns països europeus als viatgers procedents del sud d’Àfrica. De fet, la Comissió Europea ha demanat responsabilitat a tots els viatgers que hagin entrat al continent des del sud d’Àfrica.

Aquest divendres s’ha sabut que el passat 22 de novembre es va detectar a Bèlgica un cas de la nova variant sud-africana de la covid-19 en una dona adulta jove no vacunada, que va desenvolupar símptomes onze dies després de viatjar a Egipte a través de Turquia.

La incertesa s’ha reflectit també a la borsa, on s’han registrat caigudes importants. En concret, l’espanyola ha caigut un 3,86% per damunt del 3,21% de descens de París, el 2,93% de Milà o el 2,58% de Londres.

La nova variant preocupa a la comunitat científica perquè presenta una amalgama de més de 30 mutacions que, si bé algunes ja havien estat observades en altres variants, com la beta, aquesta és la primera vegada que s’observen juntes.

Això ha fet que aquesta variant estigui sota vigilància en aquests moments i que se li atorgui el potencial de major transmissibilitat i una possible capacitat per escapar del coronavirus, segons ha explicat l’investigador Iñaki Comas, de l’Institut de Biomedicina de València.

“Allò que ha fet saltar la veu d’alarma és sobretot el potencial que podria tenir, per això s’anomenen variants sota investigació”, afirma el científic, que recorda que en altres ocasions s’han identificat variants amb mutacions preocupants que després han desaparegut o han estat desplaçades.

Per ara, donat que les investigacions estan en una fase molt primerenca, es desconeix quin impacte podria tenir aquesta nova variant quant a la transmissibilitat del virus i a la seva possible resistència a les vacunes.

26/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris