món

Suïssa aprova que tots els seus ciutadans siguin donants d’òrgans potencials

La persona que no vulgui ser donant ho haurà de deixar per escrit al registre nacional del país


Els suïssos han aprovat mitjançant referèndum una reforma legal segons la qual tots els ciutadans seran potencialment donants d’òrgans en morir, tret que hagin manifestat expressament la seva oposició a això, o els seus familiars s’hi oposin. La reforma de la Llei de trasplantaments suïssa ha estat aprovada per un 60% dels votants, introdueix el concepte de “presumpte consentiment” i inverteix la situació actual al país: fins ara era necessari manifestar expressament el desig de donar òrgans abans de morir, i ara serà al contrari, se n’haurà d’expressar l’oposició, inscrivint-se en un registre nacional. Si no es fa, es consultarà als  familiars i persones properes si desitgen que els òrgans del mort puguin ser usats en trasplantaments, i si aquest mor sense família o coneguts, no s’utilitzaran els seus òrgans, d’acord amb la reforma legal .

Govern i Parlament de Suïssa ja havien aprovat aquesta reforma l’1 d’octubre del 2021, amb l’argument que actualment molts pacients perden la vida en no arribar a temps el trasplantament que necessiten. Opositors van reunir aleshores les firmes necessàries per a sotmetre la reforma a consulta popular i ara aquest ha estat el resultat. Cada any es practiquen uns 450 trasplantaments d’òrgans a Suïssa, però es calcula que uns 1.400 pacients segueixen en llista d’espera, i que un o dos moren cada setmana en no aconseguir que es practiquin a temps davant l’escassetat de donants.

Els promotors del referèndum, i del no a la reforma legal, argumentaven que molts pacients desconeixeran la nova necessitat d’expressar la seva oposició al fet que es donin els seus òrgans, per la qual cosa el seu “dret a l’autodeterminació i a la integritat física” es podria veure violat després mort.

La consulta ha tingut un 40% de participació, la taxa més alta en els tres referèndums nacionals plantejats al país. Als altres dos, els suïssos van aprovar un impost perquè les plataformes de streaming contribueixin a la producció de cinema i televisió nacional, i també van donar el sí que Suïssa augmenti la seva contribució financera a Frontex, l’agència de seguretat fronterera de la UE.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Un total de 1.600 cadàvers sense identificar des que va començar la invasió russa d’Ucraïna

Segons les autoritats ucraïneses, la major part d'aquestes persones s'han trobat a la regió de Kíiv i que els soldats...

Presó preventiva a un psiquiàtric per a l’autor del tiroteig de Copenhaguen

Tres persones hi varen morir, altres quatre varen quedar ferides greus, i 23 més en varen resultar ferides lleus

Augmenten a 20 els desapareguts per l’allau d’una glacera a Itàlia

De moment, s'han descobert sis víctimes mortals i els equips de salvament descarten que cap dels desapareguts pugui haver sobreviscut

Tres morts en un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen

L'atacant, de 22 anys, ja ha estat detingut i la Policia descarta motivacions terroristes