X

Supervivent d’un suïcidi: “No es pot assenyalar una persona que pren una decisió com la que jo he pres”

Un total de 500 persones participen en la V Cursa i Marxa de Calvià per visibilitzar la prevenció del suïcidi

10/09/2023

Supervivent d’un suïcidi: “No es pot assenyalar una persona que pren una decisió com la que jo he pres”

Bàrbara Rodríguez

En Juan té 60 anys i aquest diumenge ha fet la Marxa pels carrers de Calvià per donar visibilitat al suïcidi. Fa poc més d’un any es va intentar suïcidar. “Normalment, les persones tendim a contar la nostra vida com una tragèdia quan, en realitat, és una epopeia. Perquè la supervivència és un acte d’heroïcitat. Sobreviure ja és heroic de per si”.

Són 500 les persones que han participat en la cinquena Cursa i Marxa per a la prevenció del suïcidi, a Calvià. Entre les quals, hi ha en Juan. Conta que l’experiència li va obrir els ulls en molts d’àmbits. Un dels quals, la manera en què la societat tracta el tema del suïcidi. “No es pot assenyalar una persona que pren una decisió com la que jo he pres. Com si aquella decisió fos una decisió totalment independent”, planteja el supervivent, “hi ha un concurs d’agents socials que empenyen cap a aquella decisió”.

El seu objectiu és continuar obrint nous canals per visibilitzar la seva causa. Defensa que el fet de verbalitzar les coses “permet que la persona que ho comunica en prengui consciència i, la que escolta, en tengui una altra opinió”. Això sí, “també hem d’aprendre a escoltar”.

Tot i que queda camí per recórrer, Juan espera que la societat escolti activament les veus dels que parlen i, així, que la gent pugui contar la seva història.

10/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Juan Darío Mercere García 11/09/2023

    .uchas gracias a IB3, a Tomeu Albons, Bàrbara y a su cámara por ayudar a dar visibilidad y poner dentro de los contenidos este tema tan cercano a toda la sociedad.
    Desde mi persona y G3 radio, la enhorabuena buena por el tratamiento de la noticia y el espacio de protagonismo otorgado.

  2. Darío Couto Caneda 21/09/2023

    Me parece un gran acierto visibilizar este tema, que pareciera ser casi un tema tabú en nuestra sociedad. Tenemos la suerte de tener a Juan, que además de ser un superviviente, se expresa muy bien y puede transmitir su experiencia de primera mano. Recomiendo leer su libro “El eco de tus pasos”.