mallorca

Tancar o ajustar plantilles: l’hostaleria de Mallorca encara les noves restriccions

Primer dia de tancament d'interiors de bars i restaurants i reducció horària en caps de setmana

Imatge d'una terrassa d'un bar de Palma aquest dijous en què a tot Mallorca entra la restricció a bars i restaurants de només servir a l'exterior dels seus locals. / Cati Cladera


Amb un missatge al contestador automàtic, el restaurant Es Cruce de Vilafranca de Bonany anuncia als clients la decisió de tancar l’establiment per la impossibilita d’afrontar les noves restriccions vigents des d’aquest dijous en el sector, que passen per servir només a les terrasses en un 70% i per tancar a les 18h els divendres, dissabtes i vigília de festius. Mesures que s’estendran, almanco, fins dia 28.

La llista dels que opten per tancar és cada vegada més llarga: Ca’n Guillet, a Escorca, Ca’n Torrat, a Platja de Palma, o el Mesón Ca’n Pedro, a Palma. Veuen inviable mantenir-se sense els menjadors interiors, des d’avui tancats als consumidors per mirar de frenar els contagis de covid. Una decisió que arriba en una època de l’any amb molt de moviment. “Noltros el 25 i 26 teníem complet (…) però hem de tancar perquè no podem garantir als nostres clients que poguem tenir lloc. Si plou dia 25, i tinc 185-190 comensals, on els col·loc?” ens explica Carlos Esteban, el propietari del Mesón Ca’n Pedro.

Alguns tanquen i d’altres opten per ajustaments de les plantilles

La prohibició de servir en els interiors, així com l’ordre de tancar els establiments a les sis del capvespre els divendres, dissabtes i vigílies de festiu ha posat en una situació molt complicada el sector. Sobretot, en algunes zones de Palma on viuen de l’ambient de copes els capvespres del cap de setmana, més conegut com l’horabauxa. A la plaça del Mercat, trobem diversos locals, com el Nana Bistro, que combinen les dues classes de clients, el que hi va a menjar i el que pren unes copes. Un dels socis ens ha explicat que de moment es mantenen i s’han limitat a ajustar-se a la nova realitat: amplia el temps que serveix dinars perquè preveu que tenguin més clients en aquella franja horària, i de moment manté els 8 treballadors que té. Després d’un any tan difícil per als negocis de l’hostaleria, Roig no sap quines conseqüències tindran aquestes noves restriccions, de les quals “tant és el que jo n’opini, s’han de complir”.

Més crític es mostra Tomeu Mas, l’amo de Sa Llimona, un restaurant del barri de Santa Catalina que ja des de fa mesos té a quatre del sis treballadors en ERTO per poder tirar endavant però amb les restriccions d’ara, l’estocada -diu- pot ser definitiva. L’empresari intentarà resistir deixant sota mínims el local amb un treballador a mitja jornada i un altre com a autònom. De moment, no s’ha plantejat tancar, tot i que aquesta és “la solució adequada -opina Mas- semprte que hi hagi un acompanyament econòmic de l’administració. El problema però és que vivim en un país que no té doblers per fer això”, afegeix.

Més ajudes davant una mesura que -segons Caeb Restauració- pot abocar al tancament almanco a un 70% dels negocis.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Relleu generacional a l’Associació de Veïnats la Llotja-Es Born de Palma

Asseguren que viure en aquest barri s'ha tornat impossible

El batle de Palma visita Son Dameto on començaran les obres de millora de barriada

Els veïnats demanen també altres millores, sobre tot al parc municipal

“A mi no m’agradaria dormir a un garatge; als polítics, per ventura sí”

El Sindicat Unificat de Policia qüestiona les paraules de la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, sobre l'acollida de migrants...

Mor Maties Estrades, músic i fundador d’Els Valldemossa

Just fa dos anys, el 20 de setembre de 2019, va morir el cofundador Tomeu Estaràs als 78 anys