X

Portugal tanca les urnes després d’una jornada electoral sense incidents

La participació fins a mitjan horabaixa era del 45,66%, la xifra provisional més alta en unes legislatives portugueses des de 2005 i set punts més alta que el 2019

30/01/2022

Portugal tanca les urnes després d’una jornada electoral sense incidents

Els col·legis electorals a Portugal han tancar aquest diumenge després d’una jornada que ha transcórregut sense incidents i que, a mitjan tarda, registrava la participació més alta que en les quatre últimes legislatives, segons dades oficials provisionals. Les taules en territori continental i Madeira han tancar a les vuit del vespre, hora espanyola, mentre que els col·legis a les Açores ho faran una hora més tard.

La participació, segons dades provisionals divulgades pel Ministeri d’Administració Interna, aconseguia el 45,66%, a mitjan tarda, la xifra més alta comptabilitzada en unes legislatives des de 2005 en aquesta franja horària i set punts sobre el registre de 2019.

Durant tota la jornada, tant els candidats dels diferents signes polítics com el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, van cridar al vot i van garantir que les condicions de seguretat estaven donades malgrat la pandèmia. La por a l’abstenció, que en 2019 va superar el 51%, va marcar la recta final de la campanya per a aquestes eleccions en un país amb xifres rècord de contagis per la covid.

Més de 800.000 electors confinats avui a causa de la pandèmia van poder trencar l’aïllament per a votar al final de la jornada. Precisament, aquesta circumstància pot haver contribuït a concentrar el vot en les primeres hores.

En conjunt, més de 10,8 milions d’electors estaven convocats a votar en unes legislatives que el president conservador Rebelo va avançar a meitat de la legislatura després del rebuig als comptes per a 2022 presentades pel Govern socialista.

Les urnes elegiran avui als 230 diputats que integraran l’Assemblea de la República, que al seu torn determinaran qui serà el pròxim primer ministre de Portugal. Els últims sondejos previs a la jornada electoral projectaven un empat tècnic entre els socialistes de l’actual primer ministre António Costa i el candidat conservador del Partit Social Demòcrata (PSD) Rui Rio.

30/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris