X

Tebi acord a la COP28 per “transitar” cap a un món lliure de petroli, gas i carbó

És la primera vegada en tres dècades de cimeres climàtiques que es fa referència als combustibles fòssils, però els ecologistes reclamaven accions més contundents

14/12/2023

Tebi acord a la COP28 per “transitar” cap a un món lliure de petroli, gas i carbó

En temps de descompte es tancava ahir l’acord a la Cimera del Clima a Dubai després de gairebé dues setmanes de negociacions. Per primera vegada en tres dècades de cimeres climàtiques la menció als combustibles fòssils apareix al text acordat. “Junts, hem enfrontat realitats i encaminat el món cap a la direcció correcta. Hem aportat un pla d’acció per mantenir l’increment de la temperatura en 1,5 graus. És un pla guiat per la ciència. És un pla equilibrat, que aborda les emissions, transita el buit de l’adaptació, reimagina l’economia global i compleix amb les pèrdues i els danys. Per primera vegada en la història tenim paraules per als combustibles fòssils en el nostre acord final”, explicava un eufòric president de la COP28, Sultan al-Jaber, que treia pit d’un acord que parla de “transitar” per deixar enrere el petroli, el gas i el carbó; i de la necessitat de prendre mesures climàtiques en aquesta dècada crítica. L’objectiu: zero emissions el 2050. Pau De Vílchez, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la UIB, va assistir a la cimera climàtica a Dubai i destaca que “per primera vegada el text de la COP diu clarament que s’han de deixar enrere els combustibles fòssils, però ho fa amb un llenguatge que no és tan clar com era possible i desitjable”.

També fa èmfasi en l’aprovació del fons de pèrdues i danys que s’acordà en la primera jornada de negociacions. Un pas per avançar en la justícia climàtica. “Els països més pobres ja pateixen les conseqüències del canvi climàtic i no hi han contribuït gens. Per això demanen ajuda financera, tècnica, tecnològica… per fer front a les pèrdues i als danys que els comporta el canvi climàtic”, explica De Vílchez. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, també en feia menció: “Per primera vegada hi ha un fons de pèrdues i danys per donar suport als països més vulnerables. Això té el potencial per ser l’inici d’una nova era, l’era postfòssils”.

Però no tots els delegats i agents implicats en les negociacions n’han sortit satisfets. Alguns reclamaven més contundència per eliminar els combustibles fòssils i denunciaven les pressions dels estats amb interessos petroliers. Així valorava l’acord Anne Rasmussen, presidenta de l’Aliança dels Petits Estats Insulars: “Hem fet grans avenços respecte als negocis, com és habitual, quan el que realment necessitàvem és un canvi exponencial en les nostres accions i suport”.

Pau de Vílchez torna de Dubai amb un regust agredolç. Així i tot, apunta alguns avanços: “Aquesta COP posa damunt la taula que cal accelerar i aprofundir amb la feina que es feia en matèria climàtica. No és moment de fer passes enrere. Qualsevol mesura que facem per combatre el canvi climàtic tendrà un benefici immediat sobre el nostre benestar i permetrà el nostre futur”.

L’any que ve la cimera tendrà lloc a Azerbaidjan, i el 2025 al Brasil. Un camí que marca el principi del final dels combustibles fòssils.

14/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris