X

La temporada turística es mantendrà arreu de les Illes fins a l’octubre, a excepció de Menorca

L'illa menorquina es ressent de la pèrdua de connectivitat aèria i la paralització dels viatges de l'Imserso

15/09/2023

La temporada turística es mantendrà arreu de les Illes fins a l’octubre, a excepció de Menorca

Anselm López

Els hotels de les Balears fan una valoració positiva dels mesos més forts de la temporada turística. Les dificultats econòmiques als països emissors, de moment, han passat poca factura al sector. Així ho expliquen les associacions hoteleres, en un moment en què fan balanç de l’agost. Setembre ha començat amb bones xifres d’ocupació, i les previsions per a octubre van en la mateixa línia, excepte a Menorca. L’illa es ressent de la pèrdua de connectivitat aèria en temporada baixa.

Així mateix, el balanç del sector turístic canvia en funció de cada illa. Per exemple, a Menorca, molt dependent del mercat nacional, parlen d’un petit descens d’ocupació, precisament, perquè han vengut manco turistes de la Península. Sebastián Triay Fayas, president de la patronal Ashome, parla d’un 93% el juliol, i un 98% l’agost. El setembre s’espera la mateixa tendència, però per a octubre les previsions ja són més negatives. I en aquesta falta de connectivitat, s’hi afegeix la paralització dels viatges de l’Imserso, que afecta sobretot els hotels amb més capacitat.

A les Pitiüses, a diferència que a Menorca, s’hi han complit les expectatives. A Eivissa, amb un 92% d’ocupació el mes d’agost, 1,5 punts manco que el 2022; i a Formentera, un 89%, tres punts i mig manco. Ho explica Manuel Sendino, de la Federació Hotelera, qui preveu un final de temporada normal, bo, però que en cap cas s’allargarà més enllà de l’octubre.

A totes les zones turístiques, hi ha un fenomen compartit: la pujada dels preus. És necessària, diuen, per compensar l’augment de costos. Així i tot, parlen d’una baixada de rendibilitat, que varia molt en funció de cada establiment. A Mallorca, l’associació hotelera de Cala d’Or parla d’ocupacions una mica per davall d’abans de la pandèmia, però el balanç general és positiu. El seu president, Joan Francesc Rigo, diu que setembre també avança a bon ritme.

Finalment, un cas excepcional, el de Sóller, on fins i tot setembre pot ser millor que agost. El president de l’associació del municipi, Luis Rullan, explica que el senderisme, com és habitual allà, allarga la temporada.

15/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris