meteorologia

Temporal de tardor avançada: cops de vent de fins a 140 km/h i ones de 8 metres

A la Serra d’Alfàbia s’ha mesurat un cop màxim de 134 Km/h, el rècord a l'estació en un mes de setembre

El Port de Sóller aquest divendres. /TOMÀS SALOM


El temporal de mestral que afecta les Illes Balears des d’avui a primera hora ha deixat fins a migdia registres de vent superiors als 100 km/h i ones de més de 6 metres. Concretament, l’Estació de la Serra d’Alfàbia (AEMET) ha arribat a un cop màxim de vent de 134 Km/h. Aquest cop de vent és rècord a l’estació en un mes de setembre, ja que l’anterior era de 122 Km/h. En general les ràfegues de vent màximes s’han observat a zones de muntanya com és habitual, destaca també la dada del Castell d’Alaró amb 114 km/h. Fora de les muntanyes de Mallorca el vent ha assolit regustres de 69 km/h a Cala Galdana i 68 a l’Aeroport d’Eivissa. Es tracta d’una ventada general, atípica en un mes de setembre, molt més propia de la tardor avançada o l’hivern.

Al llarg del matí també ha augmentat progressivament l’alteració marina a mesura que s’ha incrementat la força del vent. La boia de sa Dragonera ha registrat una ona de sis metres i mig a les 10 hores. A la boia de Maó l’onatge ha assolit els 4 metres.

La temperatura també ha baixat de manera notable. Ahir a migdia se superaven els 30ºC a gran part de Mallorca i Eivissa, així com els 28ºC a Menorca. Avui en canvi l’ambient és més fresc gràcies al canvi de massa d’aire. A Pollença ahir la màxima era de 33ºC, mentre que avui a migdia no passava de 21ºC, a Eivissa s’ha passat dels 32ºC als 22, a Palma dels 29ºC als 22ºC i a Ciutadella i Maó de 28ºC a 23ºC.

El gruix del temporal encara està per arribar. La punta màxima de vent s’espera entre avui capvespre i la matinada de dissabte. Novament en àrees de muntanya de Mallorca s’esperen valors de 120 a 140 km/h i cops màxims d’entre 70 i 100km/h a la resta del territori. L’onatge màxim esperat pot superar els 8 metres. No s’espera pluja tret de qualque petit ruixat al nord de Menorca avui capvespre de tard o ja entrada la nit. Pel que fa a temperatura, l’ambient fresc ens acompanyarà tot el cap de setmana.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Cap de setmana de pluja

La borrasca que els darrers dies s’ha format al sud-oest de la península arriba a la Mediterrània

La concentració de diòxid de carboni, malgrat la pandèmia, continua en nivells rècord

L'any 2019 es va superar el llindar de 410 parts per milió (ppm) i enguany continua augmentant

Anticicló entre setmana i borrasca el cap de setmana

Els darrers dies de novembre tendrem el primer episodi de precipitacions generals del mes

La nit més freda de la tardor: 1 °C a Son Torrella i 2,6 °C a Binissalem

El cap de setmana ha bufat la tramuntana i la sensació ha estat freda