X

Tercer dia d’excavacions a la platja de sa Coma sense indicis de víctimes de la Guerra Civil

Dilluns continuaran les feines darrere les dunes i en el camí que duu al castell de sa Punta de n'Amer

25/03/2023

Tercer dia d’excavacions a la platja de sa Coma sense indicis de víctimes de la Guerra Civil

Els antropòlegs i arqueòlegs d’Aranzadi i Atics, encarregats de l’exhumació de la platja de sa Coma, han aprofitat també en dissabte, ja que tenen permís per excavar-hi fins dijous dia 30. Després de no trobar indicis en els primers sondatges de les àrees 4 i 3, l’obertura de les franges en els 290 metres quadrats de la zona 1 que comprèn zona dunar, de moment tampoc no ha donat resultats.

Amb alguns turistes totalment aliens, una desena de residents han guaitat l’excavació amb l’esperança de ser testimonis de bones notícies.

Dilluns continuaran les feines darrere les dunes i en el camí que duu al castell de sa Punta de n’Amer. No es perd la confiança a trobar-hi restes òssies tot i les inclemències dels 86 anys que han passat. El Mapa de Fosses del Govern recull l’arenal de sa Coma, on podria haver-hi centenars de milicians enterrats.

Segons les investigacions de l’historiador manacorí Antoni Tugores, els testimonis d’alguns veïnats de Sant Llorenç des Cardassar apunten al fet que part dels enterraments realitzats després del reembarcament estarien actualment enterrats davall el passeig marítim de sa Coma. No obstant això, aquesta mateixa investigació recull l’existència de petites fosses disperses al voltant de la platja i la d’almenys una fossa de grans dimensions a l’extrem est de la platja.

Precisament en aquesta zona, els efectes dels temporals han posat al descobert restes humanes en més d’una ocasió. Tant és així que l’any 1991 un equip d’investigadors de Madrid es va desplaçar a sa Coma per dur a terme una sèrie d’excavacions i exhumacions en l’extrem més nord-oriental de la platja. Allà varen poder recuperar restes humanes que haurien estat traslladats a l’Institut Anatòmic Forense, on es va confirmar la seva vinculació amb la Guerra Civil. La intervenció, no obstant això, va quedar incompleta.

La Direcció General de Memòria Democràtica del Govern ha estudiat els darrers anys la viabilitat de l’excavació de les fosses, que podrien estar en un estat precari per les actuacions urbanístiques, els saquejos i els temporals. Un darrer estudi, dut a terme el maig de l’any passat a l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar per un equip d’arqueòlegs i d’especialistes en prospecció geofísica d’ATICs, va donar uns resultats «molt esperançadors».

Ara, amb aquesta primera excavació, el Govern espera poder confirmar la pervivència d’aquestes fosses i programar l’exhumació dels cossos.


Excavacions a la platja sa Coma per trobar les restes de milicians morts en la Guerra Civil


El llevant mallorquí podria amagar més d’una desena de fosses de la Guerra Civil

25/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris