SOCIETAT

Terraferida: “A Mallorca es consumeix cada dia mitja hectàrea de sòl rústic i forestal”

L'entitat ecologista publica els resultats d'un estudi segons el qual entre el 2015 i 2021 a l'illa s'ha "artificialitzat" una superfície d'11,2 quilòmetres quadrats de territori


L’organització ecologista Terraferida ha fet públics avui els resultats d’un estudi segons el qual entre els anys 2015 i 2021 a Mallorca s’ha “artificialitzat” una superfície d’11,2 quilòmetres quadrats de territori, que equival a una superfície de 1.400 camps de futbol o tot el terme municipal de Lloseta. Segons l’entitat, aquesta superfície eren bàsicament zones agràries i forestals. Aquestes —afirmen en un comunicat— han estat substituïdes per edificacions residencials aïllades, amb 4,1 km2, parcs fotovoltaics amb 1,1 kmi, finalment obres viàries com ara autopistes o rotondes, que han consumit 79,6 hectàrees, de les quals 43 corresponen a l’autopista de Campos.

El treball elaborat per Terraferida ha consistit en recercar, classificar i grafiar cada un dels canvis territorials observats, registrant-los amb un sistema d’informació geogràfica (SIG) per poder generar mapes i dades. Les imatges i capes aèries usades són les corresponents als anys 2015 i 2021 i assenyalen que es poden trobar al portal públic IDEIB. L’entitat ecologista qualifica de “vertiginós” el ritme urbanitzador de l’illa, fet que —assenyalen— ha causat un augment de la demanda d’àrids i, a la vegada, ha ocasionat l’expansió de les les graveres, les quals “devorat” 48 hectàreees de muntanyes en 6 anys.

Per àrees de creixement,  l’entitat ecologista assenyala que aquesta es produeix —sobretot— entorn del traçat de l’autopista d’Inca, especialment al Raiguer, i entorn de l’autopista de Campos. Aquest fet —expliquen en el comunicat— converteix el sòl rústic de Santanyí, Campos i ses Salines en una urbanització que no atura de créixer. El creixement, apunten, afecta també el litoral. Expliquen que l’expansió de les urbanitzacions ha “devorat” 350 hectàrees de garrigues amb nous xalets a municipis com Palma, Calvià o Llucmajor.  Terraferida afirma que a Mallorca es consumeix cada dia mitja hectàrea (5.500 m2 ) de sòl rústic.

Terraferida considera preocupant aquest creixement pel seu impacte en els ecosistemes o l’eliminació de l’agricultura tradicional, a la vegada que els recursos i el paisatge també es veuen malmesos. Davant aquest fet, l’entitat ecologista demana una moratòria immediata de noves construccions residencials en sòl rústic i la seva protecció definitiva, l’elaboració d’un nou Pla Territorial Insular que protegeixi tot el sòl no edificat potenciant els seus usos agraris i naturals. També, es demana un pla de rehabilitació dels centres històrics dels pobles i ciutats de Mallorca amb la finalitat de rehabilitar espais urbans ja edificats.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |